September historisch slechte maand voor Bitcoin, maar vierde kwartaal belooft vuurwerk

Altijd leuk om met clichés te beginnen: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt helemaal voor bitcoin. Dit artikel probeert dan ook niet verder te kijken, maar blikt juist terug op voorgaande septembers. En wat blijkt? Geen enkele maand kent zoveel rode edities.

Zes slechte septembers

Hieronder zie je de maandelijkse prestaties van bitcoin vanaf 2013. September kent samen met maart de meeste rode uitkomsten, maar er is één maart meer meegenomen in de tabel. Relatief gezien scoort september dus slechter dan de elf andere maanden.

Bron: bybt

Enige negatieveling

Niet alleen kent september de meeste rode edities, gemiddeld genomen is het percentage ook vele malen lager dan de andere maanden. Het is zelfs de enige negatieve maand. Maar na september stijgt de bitcoin koers gemiddeld weer. Het vierde kwartaal is de duidelijke uitblinker voor topprestaties, vooral in het jaar na een block halving. Daarentegen is januari meestal bearish, hoewel dit jaar een opvallende uitzondering op de regel was.

In de grafiek hieronder de gemiddelden per maand. Zo wordt nog duidelijker dat gemiddeld genomen elk vierde kwartaal tot nog toe bullish is.

Bron: BTC Direct

100 duizend dollar eind van het jaar

Dit is puur een gedachte-experiment, maar als we de huidige bitcoin koers van 40 duizend euro langs de komende maandgemiddelden, dan ziet dat er zo uit:

  • September: 38.084 euro
  • Oktober: 46.554 euro
  • November: 77.363 euro
  • December: 83.939 euro

Dat komt overeen met de meeste voorspellingen van analisten, want 84 duizend euro is ongeveer 100 duizend dollar.

Het jaar 2013 is ook meegenomen in de tabel en als je dat rijtje in de grafiek langsgaat, zie je enorme koersschommelingen. Veel analisten verwijzen naar 2013 om de huidige bullrun te kunnen begrijpen. De bullrun van 2013 had vanaf het begin van het jaar tot aan mei een eerste run. De tweede run speelde zich af na de zomer.

Ofwel, het is hopen op een double top.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.