Shapella-upgrade voor Ethereum zorgt mogelijk voor miljarden dollars aan verkoopdruk

Het is je vast niet ontgaan dat Ethereum in september 2022 overstapte van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Sindsdien is het echter nog niet mogelijk voor stakers om hun Ethers te unstaken. Op het moment van schrijven zitten er ruim 18 miljoen Ethers vast in het Proof-of-Stake contract, maar dat zal snel veranderen.

De langverwachte Shapella-upgrade

Staat voor 12 april op het programma. Als alles volgens plan verloopt is het vanaf dat moment mogelijk om een deel van je Ethereum los te maken uit het staking-contract. Dat is aan de ene kant een positieve ontwikkeling voor het platform, omdat het uiteraard belangrijk is dat stakers de mogelijkheid hebben om hun Ethereum los te maken en te verkopen als zij dat nodig achten.

Aan de andere kant zorgt het in potentie wel voor een gigantische verkoopdruk op de koers. Het is vanaf het begin nog niet mogelijk om al je Ethers los te koppelen, maar alle 1,1 miljoen Ethereum die tot nu toe als beloning voor het staken is ontvangen kan wel in de verkoop.

Tegen de huidige koers van ongeveer 1.900 dollar voor Ethereum zorgt dat voor een potentiële verkoopdruk van 2 miljard dollar op de koers. Dat betekent uiteraard niet dat iedereen meteen tot verkopen overgaat, maar het is zeker een puntje om in de gaten te houden.

Mensen hebben immers lang gewacht op dit moment, dus het is zeker mogelijk dat een deel van de stakers overgaat tot een verkoop. Zeker omdat de koersen de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen en sommige mensen wellicht wat winst willen pakken.

Beperkte impact

Op dit moment is het zo geregeld dat gedeeltelijke opnames uit het Proof-of-Stake contract ongeveer 5 tot 6 dagen in beslag nemen. Mensen die hun volledige balans op willen nemen moeten 3 weken tot 4 maanden op hun Ethereum wachten.

In die zin is het protocol zo ontworpen, dat het niet mogelijk is om de markt op de korte termijn te overspoelen met aanbod. Dat maakt dat de markt de verkoopdruk waarschijnlijk kan opvangen, omdat het netjes is verdeeld over een langere tijdsperiode.

“Dankzij het bescheiden dagelijkse limiet op de oorspronkelijk 16,27 miljoen Ethers die in het contract zitten, is de verkoopdruk evenredig verdeeld over een lange periode. Dit moet het voor kopers mogelijk maken om de verkoopdruk te evenaren, zonder al teveel impact op de koers”, aldus Max Eberhardt, een crypto-analist voor Saxo Bank in een vooruitblik op de Shapella-upgrade.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.