hard fork

Blockchain van Cardano (ADA) gaat volgende fase in, Shelley succesvol gelanceerd

Goed nieuws voor en van IOHK, de Shelley hard fork van de blockchain van Cardano is goed verlopen. IOHK is het bedrijf achter Cardano en de upgrade kan zorgen  voor meer decentralisatie dankzij het Ouroboros consensusalgoritme.

Financiële stimulans

Maar wat betekent dit allemaal? Dit betekent dat stakepools (groepjes die samen hun coins inzetten) zich on-chain kunnen registreren en zichtbaar zijn voor delegators, die daar weer op kunnen acteren door klussen uit te delen. Met dit delegatieproces kan iedereen die ADA (de munt van Cardano) bezit, zijn muntjes inzetten via een stakepool om beloningen te verdienen, en dus financieel gestimuleerd te worden om het netwerk veilig en goed te laten werken. Daarnaast kunnen ADA-houders ook zelf een stakepool starten en beheren, hier worden ze uiteraard voor beloond.

Charles Hoskinson is de CEO van IOHK en hij is verheugd:

‘Decentralisatie is de kern van alles wat IOHK doet, van de manier waarop we ons bedrijf structureren tot de blockchain die we de afgelopen 5 jaar nauwgezet hebben opgebouwd. De mogelijkheden die deze upgrade veroorzaken zijn enorm, deze keer volgend jaar dat we honderden en gedecentraliseerde applicaties op Cardano zien draaien, waarbij talloze innovaties en een aantal werkelijk wereldveranderende blockchain-use-cases.’

Pools opzetten

Volgens het persbericht is het doel is ongeveer 1.000 stakepools te hebben om decentralisatie te bevorderen. Dit aantal werd al tijdens de testnet-fase bereikt. Na de lancering zijn 485 van deze pools al actief.

Nu de hard fork is uitgevoerd, kunnen de stakepools worden opgezet en geregistreerd. Aangezien veel pools al op het testnet draaien, zou dit slechts een paar uur configuratietijd moeten kosten. Deze pools verschijnen onmiddellijk nadat ze zijn geregistreerd, en ADA-houders kunnen elke actieve pool kiezen om hun coins te delegeren.

Einde van het begin

Shelley is de eerste stap in een reeks netwerkverbeteringen in de komende maanden. IOHK verwacht tegen het einde van 2020 Project Catalyst te hebben geleverd, een democratisch bestuursmodel, waarmee de Cardano gemeenschap kan stemmen over de ontwikkeling van de blockchain, inclusief software-updates, technische verbeteringen, financieringsbeslissingen en de lange termijn van het systeem.

Nog een mooie quote, deze keer van Aparna Jue, Product Director bij IOHK:

‘Shelley is het resultaat van 5 jaar hard werken om een ​​robuuste blockchain te creëren die niet alleen duurzaam is, maar ook alle fundamentele problemen oplost die blockchain-technologie sinds haar ontstaan ​​tegenkomt, zoals interoperabiliteit, schaalbaarheid en duurzaamheid. Het is een monumentale prestatie, maar dit betekent niet dat we niet verder ontwikkelen. We kijken uit naar de voltooiing van de Voltaire- en Goguen-fasen van de Cardano-roadmap, waarin robuuste bestuursregelingen en slimme contractenfunctionaliteit zullen worden ingebouwd dit jaar.’

Wil je ADA bezitten? Dat kan met de gratis app BLOX voor Android en iOS.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.