Palestijnse premier Shtayyeh: cryptocurrency bevrijdt ons van Israëlische sancties

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh gelooft dat cryptocurrency Palestina kan helpen onafhankelijker te worden van de Israëlische sjekel en van economische sancties, aldus online magazine Bitcoinist.

Cryptocurrency om minder afhankelijk te zijn van Israel

Hij zou dit hebben gezegd tijdens een toespraak voor het Palestina Center for Computer Emergency Response in Ramallah (stad vlak naast Jeruzalem). Dit praatje werd ook uitgezonden op de nationale zender Palestine TV. Shtayyeh verklaarde dat cryptocurrency gebruikt kan worden om de door Israël opgelegde sancties te omzeilen:

In de Palestijnse economie circuleert ongeveer 25 miljard Israëlische sjekel (6,3 miljard euro). Dit geld zit vooral in de lokale economie, maar we zijn niet verplicht afhankelijk te blijven van de sjekel.

Shtayyeh beloofde elke optie te overwegen en alles te doen wat nodig is om een ​​weg naar economische vrijheid te vinden, een weg die Israël niet kan blokkeren. In het Protocol van Economische relaties, ook wel het Protocol van Parijs genoemd, staat dat Palestina de Israleische valuta moet gebruiken.

Er is wel toestemming voor een landelijke centrale bank, maar zij mogen geen eigen valuta uitgeven. De overeenkomst werd ondertekend door de Palestine Liberation Organization (PLO) en Israël in 1994. Vanaf dat moment mocht eigenlijk alleen de sjekel gebruikt worden als betaalmiddel.

Als gevolg hiervan is de Israëlische sjekel een van de belangrijkste valuta in omloop, samen met de Jordaanse dinar en de Amerikaanse dollar.

Eigen cryptocurrency roept veel vragen op

In 2017 wilde de Palestinian Monetary Authority (PMA) nog binnen vijf jaar een ​​soevereine digitale valuta lanceren. Deze Palestijnse crypto zou dan gebruikt kunnen worden om sancties te omzeilen. Eigenlijk net als president Maduro met zijn Venezolaanse Petro. De PMA kreeg destijds wel wat kritiek te verduren, ook binnen de eigen grenzen.

Een professor economie en sociale wetenschappen van de Najah University, betwijfelt of cryptocurrency economisch haalbaar is en wat het praktische nut is voor de gewone man:

Als Palestina zijn eigen valuta heeft, zal het dan kunnen voorkomen dat Israël fondsen inhoudt? Of de import en export fysiek controleert? Zal Palestina opeens directe commerciële deals met buurlanden kunnen sluiten zonder dat de geïmporteerde of geëxporteerde goederen Israëlische handelshavens passeren?

De professor heet toevallig ook Shtayyeh en hij gelooft dat valuta niet het probleem is, maar dat de complexe economische en politieke afhankelijkheid van de Palestijnse economie veel grotere problemen zijn. Volgens Shtayyeh zijn er 170.000 Palestijnen werkzaam in Israël die hun salaris uitbetaald krijgen in de Israëlische sjekel. Ook zegt hij dat 80 procent van alle handel met Israël in sjekels plaatsvinden.

Daarnaast stelt de academicus nog een belangrijke vraag: welk land durft het risico te nemen om internationale sancties te negeren? Wie durft handel te drijven met Palestina in hun eigen cryptocurrency?

Een andere zorg is veiligheid. Shtayyeh waarschuwt dat Israel veel verder is in cybersecurity en -aanvallen. Zeker vergeleken met Palestina. Hierdoor is het lastig om de veiligheid te waarborgen van een eventueel eigen cryptomunt.

Het lijkt dus of de Palestijnse premier heeft geluisterd en daarom nu kijkt naar al bestaande cryptocurrency.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.