Bitcoin daalt 2% nadat Silvergate kiest voor faillissement

Silvergate is failliet. Het moederbedrijf van de cryptobank maakte bekend de bank te liquideren. Dit is de zoveelste klap die de cryptosector moet verduren, maar het heeft tot nog toe weinig impact op de koersen. Het nieuws heeft geleid tot een relatief kleine daling van de Bitcoin koers met ongeveer 2%.

De cryptobank had een sterke reputatie opgebouwd als een betrouwbare en veilige plek voor investeerders om hun digitale activa op te slaan. De bank bood ook andere diensten aan, waaronder leningen en betalingsverwerking.

Slechte cijfers waren bekend

Hoewel het faillissement van Silvergate veel beleggers heeft geschokt, kwam het niet helemaal onverwacht. Er waren al geruchten over financiële problemen van de bank en dit werd bevestigd toen ze in januari hun cijfers van 2022 bekend maakten, en vorige week vroegen ze uitstel aan voor een verplichte SEC-rapportage.

Gisteravond kwam moederbedrijf Silvergate Capital Corporation met de aankondiging dat ‘in het licht van recente ontwikkelingen in de industrie en regelgeving’ de beslissing is genomen om de activiteiten te stoppen. In het liquidatieplan staat dat alle klanten hun deposito’s terug krijgen.

Klanten lopen weg en exchange sluit deuren

Veel cryptobedrijven, waaronder Coinbase, Paxos, Gemini, BitStamp en Galaxy Digital, kondigden vorige week aan dat ze de banden met de bank zouden verbreken na een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van Silvergate bij de ineenstorting van FTX.

Vlak daarna liet de bank weten dat ze hun exchange-afdeling op 3 maart zouden sluiten.

Silvergate had een belangrijke rol op de cryptomarkt, vooral voor bedrijven. Het is in veel gevallen lastig om als cryptobedrijf een zakelijke bankrekening te krijgen en Silvergate bood een oplossing. We weten dat de grote cryptobedrijven hun heil ergens anders hebben gezocht, en dat klanten hun geld terug krijgen.

Wat kan je verwachten?

Maar er is ook zo veel wat we niet weten, dus het is in grote lijnen ook onduidelijk wat de impact zal zijn op andere cryptobedrijven met fondsen die aan de bank zijn gebonden of anderszins waren blootgesteld.

Het nieuws van het faillissement van Silvergate heeft geleid tot lichte dalingen op de cryptocurrency markt. De koers van Bitcoin daalde met ongeveer 2% ten opzichte van zijn hoogtepunt van de dag ervoor. Andere digitale activa, waaronder Ethereum en Ripple, daalden ook in waarde.

Het is belangrijk op te merken dat het faillissement van Silvergate, hoewel teleurstellend voor sommige investeerders, niet het einde van cryptocurrency betekent. De sector blijft groeien en er zijn nog steeds veel kansen voor investeerders om te profiteren van de opkomst van crypto.

Bitcoin is gewoon nog steeds meer waard dan 20.000 euro, ondanks de val van FTX, ondanks de val van Silvergate, ondanks de val van BlockFi en zelfs de SEC en dreigementen vanuit de Amerikaanse overheid kunnen crypto niet ten val brengen.

Doe zelf onderzoek

Maar als je geïnteresseerd bent in het investeren in cryptocurrency, laten al deze faillissementen zien dat het verstandig is om zelf onderzoek te doen. Dit gaat niet alleen om de crypto waar je in wil investeren, maar ook het platform dat je wil gebruiken.

Een paar simpele vuistregels: check of het platform geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank, bekijk de ‘Over Ons‘ pagina. Veel scams hebben niet zo’n pagina of vullen deze met neppersonen (zo was er een cryptoproject waar 5 Ryan Goslings werkten).

En waar rook is, is in cryptoland vaak vuur. Zijn er berichten in het nieuws dat een bedrijf geldproblemen heeft? Of dat er gesjoemeld is met het verschuiven van geld en er bijgesprongen moet worden? Kijk dan goed uit. Bij bedrijven zoals FTX, Celsius en BlockFi kon je het van tevoren zien aankomen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.