Categories: Regulering

Signapore stelt bitcoin en andere cryptomunten vrij van belasting

De Inland Revenue Authority van Singapore (IRAS) wil per 1 januari 2020 bitcoin en andere cryptomunten vrijstellen van belasting op goederen en diensten (btw). Dat blijkt uit een conceptversie van de nieuwe belastinggids (download als PDF). Je kan de IRAS zien als de belastingdienst van Singapore.

Bitcoin en cryptocurrency’s worden nu nog belast

In Singapore betaal je op dit moment zeven procent belasting op goederen en diensten (Goods and Services Tax). Deze belasting lijkt op het Nederlandse BTW. De Singaporese belastingdienst wil dat nu gaan veranderen, en deze belasting afschaffen.

Voordat dat gebeurt, moet de overheid van Singapore het voorstel accepteren. Is dat eenmaal gelukt? Dan hoeven inwoners van Singapore per 1 januari 2020 geen btw meer te betalen over bitcoin en andere cryptomunten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het omruilen van cryptocurrency’s naar fiat en andersom, maar ook voor het aankopen van goederen met cryptocurrency.

In het voorstel noemt IRAS verschillende cryptomunten die dienen als ruilmiddel: bitcoin (btc), ethereum (eth), litecoin (ltc), dash (dash), ripple (xrp) en zcash (zec). Opvallend genoeg worden stablecoins zoals tether (usdt) niet genoemd. Het is niet bekend wat de IRAS daarmee wil gaan doen.

Miners blijven belasting betalen

Inwoners van Singapore hoeven in de toekomst misschien dus geen belasting meer te betalen over cryptocurrency’s als ruilmiddel. Maar zij moeten wel nog steeds belasting betalen over cryptomunten verkregen uit mining. Een miner krijgt namelijk een beloning in cryptocurrency voor het verstrekken van diensten. Volgens de IRAS is dat genoeg om belasting te betalen over goederen en diensten.

Beleid bitcoin en belasting verschilt per overheid

Bitcoin en belasting, hoe gaan overheden daar eigenlijk mee om? Dat verschilt per land, in Nederland betaal je bijvoorbeeld vermogensbelasting over je bitcoin. En in Singapore betaal je nu dus nog belasting op goederen en diensten, wat in de toekomst misschien wel gaat veranderen.

Wil je weten hoe je in Nederland belasting betaalt over bitcoin? Kijk dan eens op deze pagina:

Lees meer over bitcoin en belasting

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Wat betekent Brexit voor Bitcoin? En waarom zijn er zoveel longs?

Op Bitfinex is het aantal bitcoin in long posities op een historisch hoog niveau. Wat zegt dat over de koers…

9 uur ago

Wat is de juiste spelling? Cryptocurrency’s of cryptocurrencies?

Schrijven over bitcoin en crypto brengt wat moeilijkheden met zich mee. Niet alleen de industrie staat nog in de kinderschoenen,…

13 uur ago

Bitcoin presteert beter dan goud, aandelen en obligaties in 2019

Het jaar en het decennium zijn beide bijna voorbij, tijd om terug te kijken naar de beste investering van je…

14 uur ago

ING wil jouw bitcoin gaan bewaren: not your keys, not your bitcoin?

Opvallend nieuws als we Reuters moeten geloven: ING werkt aan een bewaardienst voor cryptocurrency’s. Volgens het persbericht ziet de bank…

1 dag ago

Pump en dump alleen bij bitcoin en cryptocurrency? 20 miljoen euro boete voor Morgan Stanley

Iedereen die al wat langer in cryptocurrency zit, is bekend met pump en dump strategieën. P&D lijkt dan ook voorbehouden…

1 dag ago

Nic Carter: ‘Libra van Facebook schudt overheden wakker’

De introductie van Facebook’s digitale valuta Libra heeft veel teweeggebracht dit jaar. De munt is nog niet gelanceerd, dus het…

2 dagen ago