Categories: Regulering

Signapore stelt bitcoin en andere cryptomunten vrij van belasting

De Inland Revenue Authority van Singapore (IRAS) wil per 1 januari 2020 bitcoin en andere cryptomunten vrijstellen van belasting op goederen en diensten (btw). Dat blijkt uit een conceptversie van de nieuwe belastinggids (download als PDF). Je kan de IRAS zien als de belastingdienst van Singapore.

Bitcoin en cryptocurrency’s worden nu nog belast

In Singapore betaal je op dit moment zeven procent belasting op goederen en diensten (Goods and Services Tax). Deze belasting lijkt op het Nederlandse BTW. De Singaporese belastingdienst wil dat nu gaan veranderen, en deze belasting afschaffen.

Voordat dat gebeurt, moet de overheid van Singapore het voorstel accepteren. Is dat eenmaal gelukt? Dan hoeven inwoners van Singapore per 1 januari 2020 geen btw meer te betalen over bitcoin en andere cryptomunten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het omruilen van cryptocurrency’s naar fiat en andersom, maar ook voor het aankopen van goederen met cryptocurrency.

In het voorstel noemt IRAS verschillende cryptomunten die dienen als ruilmiddel: bitcoin (btc), ethereum (eth), litecoin (ltc), dash (dash), ripple (xrp) en zcash (zec). Opvallend genoeg worden stablecoins zoals tether (usdt) niet genoemd. Het is niet bekend wat de IRAS daarmee wil gaan doen.

Miners blijven belasting betalen

Inwoners van Singapore hoeven in de toekomst misschien dus geen belasting meer te betalen over cryptocurrency’s als ruilmiddel. Maar zij moeten wel nog steeds belasting betalen over cryptomunten verkregen uit mining. Een miner krijgt namelijk een beloning in cryptocurrency voor het verstrekken van diensten. Volgens de IRAS is dat genoeg om belasting te betalen over goederen en diensten.

Beleid bitcoin en belasting verschilt per overheid

Bitcoin en belasting, hoe gaan overheden daar eigenlijk mee om? Dat verschilt per land, in Nederland betaal je bijvoorbeeld vermogensbelasting over je bitcoin. En in Singapore betaal je nu dus nog belasting op goederen en diensten, wat in de toekomst misschien wel gaat veranderen.

Wil je weten hoe je in Nederland belasting betaalt over bitcoin? Kijk dan eens op deze pagina:

Lees meer over bitcoin en belasting

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

13 uur ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

2 dagen ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago