Categorieën: Regulering

Signapore stelt bitcoin en andere cryptomunten vrij van belasting

De Inland Revenue Authority van Singapore (IRAS) wil per 1 januari 2020 bitcoin en andere cryptomunten vrijstellen van belasting op goederen en diensten (btw). Dat blijkt uit een conceptversie van de nieuwe belastinggids (download als PDF). Je kan de IRAS zien als de belastingdienst van Singapore.

Bitcoin en cryptocurrency’s worden nu nog belast

In Singapore betaal je op dit moment zeven procent belasting op goederen en diensten (Goods and Services Tax). Deze belasting lijkt op het Nederlandse BTW. De Singaporese belastingdienst wil dat nu gaan veranderen, en deze belasting afschaffen.

Voordat dat gebeurt, moet de overheid van Singapore het voorstel accepteren. Is dat eenmaal gelukt? Dan hoeven inwoners van Singapore per 1 januari 2020 geen btw meer te betalen over bitcoin en andere cryptomunten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het omruilen van cryptocurrency’s naar fiat en andersom, maar ook voor het aankopen van goederen met cryptocurrency.

In het voorstel noemt IRAS verschillende cryptomunten die dienen als ruilmiddel: bitcoin (btc), ethereum (eth), litecoin (ltc), dash (dash), ripple (xrp) en zcash (zec). Opvallend genoeg worden stablecoins zoals tether (usdt) niet genoemd. Het is niet bekend wat de IRAS daarmee wil gaan doen.

Miners blijven belasting betalen

Inwoners van Singapore hoeven in de toekomst misschien dus geen belasting meer te betalen over cryptocurrency’s als ruilmiddel. Maar zij moeten wel nog steeds belasting betalen over cryptomunten verkregen uit mining. Een miner krijgt namelijk een beloning in cryptocurrency voor het verstrekken van diensten. Volgens de IRAS is dat genoeg om belasting te betalen over goederen en diensten.

Beleid bitcoin en belasting verschilt per overheid

Bitcoin en belasting, hoe gaan overheden daar eigenlijk mee om? Dat verschilt per land, in Nederland betaal je bijvoorbeeld vermogensbelasting over je bitcoin. En in Singapore betaal je nu dus nog belasting op goederen en diensten, wat in de toekomst misschien wel gaat veranderen.

Wil je weten hoe je in Nederland belasting betaalt over bitcoin? Kijk dan eens op deze pagina:

Lees meer over bitcoin en belasting

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Man maakt token van zichzelf, laat mensen stemmen over levenskeuzes

Net als je denkt dat je alles hebt gezien in de cryptowereld, kan het altijd…

2 uur geleden

Vitalik Buterin van Ethereum noemt DeFi spannend maar voor de korte termijn

Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum tempert de euforie rond DeFi. Hij zegt dat de…

2 uur geleden

In Facebook groepen worden nep zelfmoordpillen voor bitcoin verkocht

Een onderzoek van het BBC heeft tientallen Facebookpagina's aan het licht gebracht die beweren een…

8 uur geleden

Ledger, BRD en andere bitcoin wallets wellicht slachtoffer van hack BigSpender

Onderzoekers van het Israëlische ZenGo hebben alle bitcoin gebruikers gewaarschuwd voor een nieuwe kwetsbaarheid in…

1 dag geleden

Activiteit op blockchain van bitcoin sinds 20.000 dollar niet zo hoog geweest

Het aantal actieve dagelijkse bitcoin adressen is gestegen tot 1,07 miljoen volgens cryptocurrency data provider Santimnet.…

1 dag geleden

Japanse centrale bank heeft Proof of Concept voor digitale Yen

De Bank of Japan kondigde gisteren aan dat zij met een CBDC experimenteren om de…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!