Singaporese investeringsfirma verloor 275 miljoen dollar op FTX

De in Singapore gevestigde investeringsfirma Temasek Holdings investeerde 275 miljoen dollar in het FTX van Sam Bankman-Fried. Als je al wat langer meeloopt in de industrie, dan ben je er ongetwijfeld van op de hoogte dat dit handelsplatform in november 2022 op spectaculaire wijze in elkaar klapte. Voor Temasek betekende dat het verdampen van een gigantisch kapitaal, waarvoor de verantwoordelijken nu ‘gestraft’ worden.

Team neemt verantwoordelijkheid

Als gevolg van de ineenstorting van FTX en het verliezen van het gigantische vermogen van ruim één kwart miljard dollar, startte men bij Temasek een onderzoek naar de investering. Daaruit bleek echter dat er binnen het team geen sprake was van fouten. Het was simpelweg onmogelijk om van tevoren te weten dat de boel niet in orde was bij FTX.

Toch neemt het investeringsteam en het management nu de “collectieve verantwoordelijkheid” voor de implosie van het gigantische vermogen. Hun salaris zal worden gekort als gevolg van de dramatisch verlopen keuze voor het handelsplatform van Sam Bankman-Fried.

Voor de industrie is de conclusie dat het van tevoren niet mogelijk was om de implosie te voorspellen misschien wel een hele negatieve uitkomst. Dat betekent namelijk dat in theorie iedere andere grote beurs ook een gevaarlijke investering zou kunnen zijn.

Wat dat betreft is het vooral belangrijk om voor de meest zwaar gereguleerde beursplatformen te kiezen. In Nederland mag je bijvoorbeeld niet zomaar een crypto exchange starten en moet je door allerlei hoepels springen om überhaupt te mogen beginnen.

Gigantische impact

Voor Temasek is de investering niet alleen dramatisch geweest vanwege het verdampen van 275 miljoen dollar aan kapitaal, maar ook hun reputatie kreeg hierdoor een knauw. Het zal lastig zijn om investeerders te vinden die nog interesse hebben om kapitaal onder te brengen bij een firma die zo’n kapitale blundert maakte.

Temasek is in 2021 alle boeken van FTX doorgegaan, heeft destijds een analyse van het juridische landschap gemaakt en is van februari 2021 tot en met oktober 2021 geadviseerd over de investering. Alsnog bleek dat niet voldoende om te ontdekken dat het foute boel was.

Temasek was niet de enige institutionele investeerder die een bak met kapitaal richting FTX stuurde. Ook Sequoia Capital, Softbank en het Ontario Teachers’ Pension Plan investeerden op relatief grote schaal in het beursplatform.

Al die investeringen zijn momenteel al naar nul afgeschreven, ook al is er wellicht nog een kans dat er uiteindelijk een behoorlijk kapitaal overblijft uit de liquidatie van het handelsplatform.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.