Illegale bitcoin en cryptocurrency beurzen gesloten vanwege drugskartels en protesten tegen overheid

De geheime dienst van Oekraïne heeft verschillende illegale cryptocurrency beurzen gesloten in de hoofdstad Kiev. Deze ‘diensten’ brachten tussen de 5 en 10% aan transactiekosten in rekening. In Mexico staan maar liefst 12 beurzen op de nominatie om gesloten te worden.

Financieren protesten

Volgens verschillende media speelt er nog iets, sommige klanten van deze cryptobeurzen hielpen met de organisatie van massale protesten tegen de overheid. Zij financierden provocaties op de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne. De veiligheidsdienst heet Sloezjba Bezpeky Oekrajiny, voor het gemak verkorten we dit tot SBU.

De SBU zegt dat ze clandestiene handelsplatforms voor cryptocurrency in Kiev hebben gesloten, het zijn geen hele grote bedrijven overigens. Ze hadden een maandelijkse omzet van maximaal 930 duizend euro.

Vijanden overheid

Deze informatie komt van SBU zelf, dus het is aan jezelf om dit wel of niet te geloven. De beurzen hadden gezamenlijk ongeveer duizend klanten, waaronder criminelen, witwassers, online fraudeurs en zelfs organisatoren van massale protesten. De SBU legde uit dat de bovengenoemde beurzen, die sinds begin 2021 actief zijn, voor anonimiteit van transacties zorgden. Dit is de reden waarom veel mensen ze kozen voor illegale activiteiten.

Als onderdeel van het onderzoek heeft de lokale politie de kantoren doorzocht en computers, mobiele telefoons, documenten en contant geld in vreemde valuta in beslag genomen. Hoewel het onduidelijk is welke straf volgt, zijn de aanklachten voorgelegd bij de rechtbank. Het openbaar ministerie bekijkt al het bewijsmateriaal om vast te stellen wie de deelnemers zijn.

12 illegale beurzen in één regio in Mexico

Illegale beurzen blijven een doorn in het oog van regeringen. Aan de andere kant van de wereld onderzoekt Mexico ook een aantal illegale kleine cryptobeurzen. Een paar weken geleden ontvingen de autoriteiten van het Latijns-Amerikaanse land informatie over 12 platforms die hun criminele activiteiten uitvoeren in de regio van Jalisco.

Nieto Castillo is het hoofd van de Financial Intelligence Unit van Mexico en hij verzekerde dat de politie alles in het werk zou stellen om dit probleem op te lossen:

‘Er zijn 12 platforms die niet zijn geregistreerd en waarvan we weten dat ze op dit moment illegaal werken … We genereren zaken zodat het kantoor van de procureur-generaal in dit opzicht kan werken.’

Van drugskartels

Castillo vermoedde dat de bovengenoemde beurzen mogelijk verband houden met criminelen die virtuele activa gebruiken voor witwasoperaties. Bovendien sluit hij niet uit dat het platform een ​​connectie kan hebben met het drugskartel Jalisco Nueva Generación:

‘Een fundamentele kwestie zal zijn om cryptocurrency’s en hun relatie met criminele groepen te analyseren.’

Veiligheid van je coins

Er is geen wereldwijd label om te identificeren of een beurs legaal of illegaal is. In Nederland kun je nagaan of een partij een registratie bij De Nederlandsche Bank heeft. Als een cryptoplatform dit op hun website vermeldt, zou je zelf nog even in het register van DNB kunnen neuzen.

En vertrouw je een bepaald platform niet? Bewaar dan de coins in je eigen hardware wallet, en laat zo min mogelijk op een beurs staan. Zeker als het gaat om een partij waar nauwelijks handelsvolume op is. Er zijn genoeg verhalen van mensen die geld verloren door ze op buitenlandse beurzen te laten staan, en dat de lokale overheid die beurs sluit of dat er een hack plaatsvindt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.