Meeste bitcoin handel vindt plaats tussen 2 en 3 uur ‘s nachts

Data analisten van Longhash deden onderzoek naar hoe laat de grootste prijsschommelingen zijn. En wat blijkt? Er is één uur per dag, namelijk tussen 2 en 3 uur ‘s nachts dat de koers van bitcoin het meest schommelt. Dat worden slapeloze nachten…

Onderzoek van twee jaar

De conclusie van het onderzoek van Longhash is dus dat de hoogste volatiliteit van de prijs van bitcoin tussen 2 en 3 uur ‘s nachts Nederlandse tijd is. Nu moet er wel bij gezegd worden dat Longhash niet naar de hele markt heeft gekeken. Het onderzoeksbureau gebruikte Crypto Data Download om de Coinbase-handelsgegevens te analyseren tussen 6 juli 2017 tot 2 juli 2019.

De onderzoekers keken naar de hoogste- en laagste prijs tijdens een tijdspanne van één uur. Dit vergeleken ze met de resterende 23 uur van een dag.

bitcoin

Amerika en Azië handelen tegelijkertijd

De resultaten van de afgelopen twee jaar laten zien dat binnen het tijdsvak van van 2 en 3 uur, de prijs van bitcoin de hoogste volatiliteit liet zien. De mogelijke reden is omdat dit tijdstip overeenkomt met het begin van de avond in Noord-Amerika maar ook met het begin van de werkdag in grote delen van Azië.

Het is en blijft een aanname, maar het is zeker aannemelijk dat die volatiliteit komt omdat westerse en Aziatische handelaren op dat moment tegelijkertijd traden. De handelaren in Azië worden wakker en reageren op het cryptonieuws van de dag. Op datzelfde moment aan de andere kant van de wereld, wordt de eettafel afgeruimd en duiken Amerikaanse traders weer achter hun computer om te zien hoe Aziatische handelaren reageren op het cryptonieuws van de dag.

Geen perfect tijdstip

De grafiek laat ook zien dat er geen ‘perfect’ tijdstip is om Bitcoin te verhandelen. De dataset van de afgelopen twee jaar laat zien dat traders dagelijks tussen 05:00 uur en 14:00 uur (Nederlandse tijd) vaker op het laagtepunt van de dag bitcoin kopen in plaats van op het hoogtepunt. Longhash waarschuwt dat de verschillen minuscuul zijn en adviseert dat handelaren de informatie niet moeten toepassen op hun dagelijkse handelsstrategie.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • De titel suggereert iets anders dan wat er in het artikel staat. De conclusie die in de titel naar voren komt, kan niet op basis van de gegevens getrokken worden. Ten eerste gaat het enkel over de exchange Coinbase en ten tweede heeft de handel niks te maken met een stijging/daling van de prijs. Overdag kan de handel veel hoger liggen, maar kunnen er zowel kopers als verkopen zijn …

    Verdere opmerking: in de 2e alinea is er twee keer achter elkaar ”gebruikte” geschreven 😉

    22 juli 2019