Bitcoin halving mogelijk eerder dan verwacht, 10 blokken gevonden in 47 minuten

Normaal gesproken wordt gemiddeld elke tien minuten een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain van bitcoin. Maar de gemiddelde tijd voor het vinden van nieuwe blokken is vandaag aanzienlijk afgenomen, en dat op de dag van de halving. Als dit zo door gaat dan is de bitcoin block halving een paar uur eerder dan verwacht.

10 blokken gemined in 47 minuten

Volgens informatie van Blockchain.com is de gemiddelde tijd voor het netwerk om nieuwe blokken te genereren aanzienlijk afgenomen.

Blokken 629952 tot en met 629961 werden in precies 47 minuten toegevoegd aan de blockchain, wat betekent dat er elke 4,7 minuten een blok werd toegevoegd.

Zoals te zien is op bovenstaande grafiek van blockchain.com, was de gemiddelde bloktijd van vandaag ongeveer 5,3 minuten. Gisteren was dat nog 13,2 minuten en eergisteren zelfs 14,2 minuten. Dit betekent dat meer miners hun machines hebben aangesloten op het Bitcoin netwerk, iedereen wil bij het halvingfeestje aanwezig zijn.

Transactiekosten stijgen ook

Dat geldt niet alleen voor miners, want ook de transactiekosten stegen met meer dan 300 procent de afgelopen dagen. Dit duidt juist op reguliere gebruikers, zij zijn bereid om meer te betalen om hun transacties er sneller doorheen te krijgen omdat het drukker is op het netwerk. Die drukte zie je aan het aantal onbevestigde transacties.

De totale omvang van transacties die wachten op bevestiging is de afgelopen 24 uur ook gedaald. Dat kan komen doordat de bloktijden zo hard zijn afgenomen.

Bitcoin halving komt sneller dan verwacht

Hoewel er geen vaste datum is voor de halving van bitcoin, nadert het geschatte moment sneller dan verwacht. Dit is een direct gevolg van de snellere bloktijden. Want hoe sneller ze worden gedolven, hoe sneller blok 630.000 wordt bereikt. In het protocol van bitcoin staat namelijk dat elke 210.000 blokken de beloning wordt gehalveerd, en we zijn nu bij de derde halving.

De hashrate is de afgelopen 24 uur ook aanzienlijk toegenomen, een stijging van ongeveer 30% sinds 9 mei.

Deze statistieken zijn leuk voor nu, maar nog interessanter na de halving. Blijven miners hun machines aanhouden als de beloning wordt gehalveerd of zullen veel miners juist afhaken?

Het lijkt er nu op of de halving al binnen 5 uur plaatsvindt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • … meer betalen om hun transacties er door te krijgen: democratisch kan je dat niet noemen. Waar ligt de grens? Hoe weet ik op voorhand hoeveel ik meer moet betalen om hoeveel sneller te zijn? Waarom is snelheid plots zo belangrijk?

    13 mei 2020