Solana kondigt samenwerking Google, digitale euro en Android-telefoon aan in Lissabon

Vandaag is de laatste dag van Solana Breakpoint, een conferentie over alles Solana in Lissabon. Er zijn al interessante aankondigingen gedaan, waaronder een samenwerking met Google, smartphones en een digitale euro.

Solana Breakpoint duurt 4 dagen en begon op 4 november. Tienduizenden bezoekers hebben de conferentie live en online bezocht. Tijd om de belangrijkste ontwikkelingen (tot nog toe) te bespreken.

Google en Solana

Google Cloud begint langzaamaan een belangrijke rol te spelen in het crypto-ecosysteem. Ze hebben natuurlijk spraakmakende samenwerkingen met Chainlink en Ethereum. Sinds dit weekend hoort Solana hier ook bij.

Google zei dat de clouddivisie momenteel samenwerkt met Solana om de Blockchain Node Engine van het bedrijf naar de Solana-chain te brengen. De zoekmachine draait al een Solana-node en vanaf volgend jaar zal de samenwerking ook wederkerig zijn.

Eind oktober onthulde Google hun Blockchain Node Engine. Dit programma is bedoeld om nodes van verschillende blockchains te draaien, waaronder die van Ethereum en Solana.

Op dit moment draaien ze dus al een node van Solana, maar de samenwerking gaat twee kanten op. Het is de bedoeling dat de Solana blockchain vanaf 2023 software van Google integreert. Het idee hierachter is dat iedereen die wil een node kan draaien van Solana in hun cloud. Zo hoef je geen eigen computer hiervoor te gebruiken.

Naast het combineren van Solana en de Blockchain Node Engine, zal Google Cloud de Solana-blockchain indexeren en de gegevens volgend jaar naar “Big Query” brengen. Dit zou ontwikkelaars moeten helpen om sneller en makkelijker toegang te krijgen tot historische data.

Solana en Helium lanceren begin 2023 Android-telefoon

Het cryptonetwerk Helium stapt over van zijn eigen platform op die van Solana. Beide bedrijven willen een smartphone uitbrengen en hebben besloten om de handen ineen te slaan.

Op Solana’s Breakpoint-conferentie Lissabon hebben Helium en Solana Labs een samenwerking aangekondigd om de aankomende Helium Mobile-service, een telefoonnetwerk die gedeeltelijk wordt aangedreven door T-Mobile, te combineren met de smartphone van Solana.

De telefoon van Solana heet Saga, een Android-telefoon bedoeld om het maximale uit het ecosysteem van Solana te halen. Zowel de telefoon als het mobiele netwerken worden begin 2023 gelanceerd.

Saga kan private keys van crypto-wallets veilig opslaan volgens bovenstaande presentatie.

Digitale euro op Solana

Crypto-betalingsbedrijf Circle zal in de eerste helft van 2023 zijn door Euro gesteunde stablecoin Euro Coin op Solana lanceren. Circle-directeur Marcus Boorstin zei dat “er al veel enthousiasme is vanuit het ecosysteem” voor de lancering.

Hij zei verder dat cryptobeurs FTX bij de lancering stortingen en opnames van Euro Coin op Solana zal ondersteunen. Bovendien hebben de op Solana gebaseerde DeFi-protocollen Radium en Solend ‘hun intentie om dit ook te doen aangekondigd.’

Boorstin vertelde verder dat Circle’s Cross-Chain Transfer Protocol in de eerste helft van 2023 op Solana zal worden gelanceerd. Deze zal in eerste instantie USDC ondersteunen, maar dit wordt later uitgebreid met ondersteuning voor Euro Coin.

Circle heeft zijn stablecoins op meerdere blockchains uitgebracht, waaronder Ethereum, Solana, Algorand, Flow, Stellar, Avalanche en Tron. Met Cross-Chain Transfer Protocol kunnen deze stablecoins heen en weer bewegen over al die blockchains.

Krijg 5% rente op Solana in BLOX

Crypto-app BLOX beloont gebruikers die Solana kopen en vasthouden. Je krijgt 5% (dit percentage kan veranderen) op jaarbasis, maar dit wordt wekelijks uitbetaald. Dit wordt staking genoemd; je houdt coins voor lange tijd vast en je krijgt hier een beloning over.

Wil jij beginnen met staken in BLOX? Download de app dan hier!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.