Cryptocurrency Solana populair: meer dan 10 miljard euro vast in smart contracts DeFi

De cryptocurrency-industrie blijft records breken. Ditmaal is het de beurt aan Solana. Er is namelijk voor 13 miljard dollar aan waarde vergrendeld in smart contracts voor het gedecentraliseerde financiële ecosysteem.

Dit is een indicatie dat steeds meer gebruikers Solana kiezen boven de concurrentie. Solana biedt namelijk hoge transactiesnelheden tegen lagere kosten.

Transparante blockchain

Het mooie aan blockchain en cryptocurrency is dat vrijwel alle data transparant is en ook publiekelijk beschikbaar. Zo houdt DefiLlama alle statistieken rondom DeFi op verschillende blockchains bij.

Hieronder een grafiek van de statistieken op Solana. Op dit moment is er voor 12,37 miljard dollar (10,62 miljard euro) vergrendeld.

Waarde vastzetten

De Engelse term is Total Value Locked, dit wordt vaak afgekort met TVL. Dit is een indicator om te meten hoeveel geld is vergrendeld in de smart contracts van een specifieke blockchain of project. Op het Solana-ecosysteem heb je bijvoorbeeld Raydium, een gedecentraliseerde beurs. Raydium heeft op Solana de meeste waarde vastgezet, met 1,81 miljard dollar.

Koers van Solana stijgt

Dit heeft uiteraard ook effect op de koers van de coin SOL, dit is de cryptocurrency van Solana. Volgens Coinmarketcap is de waarde de afgeloen 24 uur gestegen met 8,64% en wordt nu verhandeld voor ongeveer 175 euro.

Bron: coinmarketcap

Op Solana moeten gebruikers, net als op ETH, transactiekosten betalen met behulp van de native token van het netwerk.

Ethereum en Binance lopen ver voor

Het is mooi dat Solana een nieuw record heeft behaald, maar op dit moment loopt de blockchain nog wel achter op twee andere grote concurrenten: Ethereum en de Binance Smart Chain. Het netwerk van Ethereum heeft voor meer dan 164 miljard dollar aan crypto-assets opgesloten in zijn smart contracts, terwijl Binance Smart Chain meer dan 20 miljard dollar heeft.

De data van DeFiLlama volgen momenteel 268 projecten op Ethereum en 130 op de Binance Smart Chain, en slechts 26 op Solana. Na SOL komt de blockhain van Terra. Terra heeft 8 projecten en er is voor meer dan 9 miljard dollar aan totale waarde vergrendeld.

NFT’s op Solana mogelijk

Daarnaast is het mogelijk om NFT’s te minten en te verhandelen op Solana. De Amerikaanse beurs FTX heeft hiervoor zelfs een marktplaats ingericht. Een paar dagen geleden schreven wij nog over een middelbare scholiere die 8000 NFT’s van walvissen verkocht en de opbrengst deelde met een kinderziekenhuis en een fonds voor het behoud van de walvis.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.