SEC: Sommige stablecoins kunnen ook security’s zijn

Sommige stablecoins kunnen worden bestempeld als securitytokens in de ogen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), schrijft Decrypt Media. De Senior Advisor voor Digitale Activa, Valerie Szczepanik van de SEC sprak over dit onderwerp tijdens de SXSW-conferentie.

Szczepanik, ook bekend als de Crypto Czar, werd in juni 2018 benoemd tot adjunct-directeur  van Corporation Finance en senior adviseur voor digitale activa en innovatie.

Verschillende stablecoins

Zij beschrijft drie type stablecoins:

  1. Het eerste type stablecoins verbindt haar waarde aan echte activa zoals goud of onroerend goed
  2. Het tweede type stablecoin is gekoppeld aan fiat-valuta en wordt aangehouden in reserves. Denk aan Tether die zogenaamd elke coin dekt met een dollar.
  3. Het derde type maakt gebruik van marktfinancieringsmechanismen om de prijs stabiel te houden.

Over het derde type zegt ze: “Ik heb stablecoins gezien die beweren de prijs te beheersen door  een of ander prijsmechanisme. Ongeacht of dit mechanisme gekoppeld is aan de uitgifte, creatie of aflossing van een ander type digitaal activum dat eraan verbonden is, of dat het op de een of andere manier wordt gecontroleerd door vraag en aanbod om de prijs binnen een bepaalde marge te houden.”

Als er dus een centrale partij betrokken is die prijsschommelingen probeer te reguleren zoals bij de derde optie, dan zou dit zomaar eens bestempeld kunnen worden als een security.

“Als men de verwachting heeft dat iemand anders winst gaat maken, winst gegarandeerd wordt of de prijs op een bepaald niveau wordt gehouden. Dan zou dat problemen met betrekking tot effectenwetten kunnen veroorzaken. ”

Volgens Szczepanik maakt het voor de SEC niet uit wat de naam van de stablecoin of token is, want het komt allemaal neer op wat ‘achter het label’ gebeurt. Ze raadt bedrijven aan om contact op te nemen met SEC over mogelijke problemen en om toestemming te vragen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.