Soulbound Tokens worden volgens Vitalik Buterin het volgende succesverhaal van Ethereum

Als het aan Vitalik Buterin ligt worden zogenaamde Soulbound Tokens het volgende succesverhaal van Ethereum. De term “Soulbound” is door Buterin zelf op het idee geplakt en is geïnspireerd op het immer populaire World of Warcraft. Wat Soulbound Tokens bijzonder maakt is dat ze na ontvangst niet meer verstuurd kunnen worden.

Soulbound Tokens in het kort

Soulbound Tokens zijn een soort Non-Fungible Tokens (NFT’s). Maar als deze in jouw “zielwallet” terechtgekomen zijn, kun je ze niet meer verkopen of doorgeven. Ze zijn tot in de eeuwigheid met jou verbonden. Op het moment dat je een Soulbound Token krijgt, houd je die voor altijd. Maar wat kun je dan met Soulbound Tokens als ze niet meer uit je wallet kunnen verdwijnen? Dat is een goede vraag.

Er zijn een aantal toepassingen voor. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld diploma’s uitgeven in de vorm van Soulbound Tokens. Om dat te laten werken moet de identiteit van de persoon in kwestie wel op een veilige manier aan de wallet verbonden worden. Anders zou je in theorie nog je wallet kunnen doorgeven. Een ander risico is het kwijtraken van een wallet.

Andere toepassingen voor Soulbound Tokens

Een andere toepassing die je kunt verzinnen voor de tokens is het bewijzen van bepaalde zaken. Stel dat een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe medewerker die bepaalde cursussen heeft gevolgd of evenementen heeft bijgewoond. Souldbound Tokens kunnen daarbij helpen.

In theorie is het zelfs mogelijk om mensen aan te nemen zonder hun naam te weten, maar puur op basis van Soulbound Tokens. Je kunt de tokens immers zo programmeren dat de universiteit of hogeschool kan onderschrijven dat de token legitiem is, zonder de identiteit van de eigenaar prijs te geven.

In een wereld die gevuld is met oplichters kan het best interessant zijn om een op de blockchain gebaseerde realiteit te bouwen. Een realiteit waarin we dingen kunnen controleren en met zekerheid kunnen spreken over belangrijke details als diploma’s en dergelijke.

Decentrale samenleving

Vitalik Buterin en zijn collega’s refereren in een onderzoekspaper naar de toekomst van de wereld als de “decentrale samenleving”. Het paper draagt de titel “Decentralized Society: Finding Web3’s Soul”. Blockchain technologie maakt het volgens Buterin mogelijk om vertrouwen in sociale relaties te bouwen. Soulbound Tokens zijn een manier om een geverifieerde reputatie op te bouwen op het internet. Een soort curriculum vitae waar niet mee te sjoemelen valt.

Volgens Buterin komt deze nieuwe vorm van tokens eind 2022 “op de markt”. De bedenker van Ethereum verwacht dat ze in 2024 mainstream gaan en een enorme hype veroorzaken. Wij moeten het nog maar zien, omdat de meeste cryptocurrencies tot nu toe populair zijn geworden vanwege de monetaire aspecten. Als je vroeg inzette op de juiste munten was daar een hoop mee te verdienen. Datzelfde kunnen we niet zeggen over de nieuwe Soulbound Tokens die je na ontvangst niet meer kunt verkopen of weggeven.

Aan de andere kant is het niet slim om Vitalik Buterin te onderschatten, want de man heeft heel veel voor elkaar gekregen in de cryptowereld. Maar hij kan natuurlijk niet over gelijk over hebben. Wat we precies van de Soulbound Tokens moeten verwachten is nog onduidelijk, maar dat ze op weg zijn naar onze wallets is zeker.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.