ABN AMRO halveert spaarrente, cryptocurrency maakt een eind aan dit verdienmodel van banken

De NOS schreef vandaag dat de ABN Amro als eerste Nederlandse bank de spaarrente weer verlaagt, naar nét geen 0 procent. De rente wordt vanaf 1 november 0,01 procent.

Is sparen bij de bank nog wel een goed idee?

Dit betekent dat als je een jaar lang 10.000 euro op een rekening zet, je daar maar 1 euro rente voor terug krijgt. Je kan jezelf afvragen of je geld op een spaarrekening zetten nog wel de juiste keuze is. Zeker als het Centraal PlanBureau heeft berekend dat de inflatie dit jaar 2,6 procent is.

De verlaging gaat op 1 november in en geldt voor alle populaire spaarvormen bij de bank.

Cryptocurrency’s bieden een uitweg

Darrel Duffie, een professor aan de Stanford Graduate School of Business zegt dat cryptocurrency’s een einde zullen maken aan de voordelen die banken momenteel genieten van deposito’s met zulke lage rentes.

Hij verwacht dat cryptocurrency’s het verdienmodel van banken binnen tien jaar volledig op zijn kop zal zetten. En dit is onvermijdelijk.

Kijk niet naar vandaag, maar naar de potentie

Professor Duffie kijkt naar de lange termijn en waarschuwt dat je gedecentraliseerde cryptocurrency’s zoals bitcoin niet moet afrekenen op de mate van adoptie vandaag de dag. Hij zegt ook dat alle negatieve feedback die Facebook met Libra krijgt, niet het einde betekent van particuliere cryptocurrency’s.

“De toekomst komt eraan, en die toekomst is disruptief voor traditionele banken die zich niet op tijd aanpassen”

Binnen tien jaar is alles anders

Of het nu in de vorm van bitcoin, een dollar-backed stablecoin, een Facebook-product of een digitale valuta van de centrale bank is, de voordelen van het digitale activamodel zullen waarschijnlijk betekenen dat banken binnen tien jaar geen toegang meer hebben tot lage rente deposito’s:

“Nieuwe betaalmethoden zullen leiden tot meer concurrentie. Als consumenten snellere manieren hebben om hun rekeningen te betalen, en verkopers sneller toegang tot hun verkoopinkomsten kunnen krijgen zonder een bank nodig te hebben, willen ze niet zoveel geld op rekeningen houden waar je nauwelijks rente over krijgt.”

Modellen om banken buitenspel te zetten

Burgers en bedrijven zijn nu nog bijna volledig afhankelijk van banken voor hun betalingsverkeer. De overgrote meerderheid van de bevolking is klant bij een bank en zij betalen fors voor de diensten van een bank. Banken vragen ook veel geld van bedrijven waarbij je met een creditcard kan betalen, en die rekenen dat logischerwijs door aan de eindklant.

Er zijn verschillende modellen te bedenken waarbij je de huidige commerciële banken buitenspel kan zetten bij het betaalproces. Van oudsher is dat natuurlijk contant geld, maar nu heb je ook diensten als PayPal en natuurlijk cryptocurrency’s als bitcoin.

En als adoptie wordt aangedreven door de particuliere sector, denk aan Libra, dan kan dit een enorme impact hebben op de status-quo.

Toekomst komt er aan

Professor Duffie voerde aan dat het huidige systeem niet duurzaam is. Technologie, economie en publieke druk gaan ervoor zorgen dat het wereldwijde betalingssysteem niet meer bij banken ligt.

“De slimste banken zullen voorop lopen, maar anderen zullen terughoudend zijn om hun oude verdienmodellen op te geven.” Hij had nog een boodschap voor banken zoals de ABN AMRO:

“De toekomst komt er aan en die is niet goed voor banken.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Er zijn ondertussen ook platforms waar je rente maakt op je Crypto en/of stablecoins Bijv.
    Celsius: https://celsius.network/ en Crypto.com: https://crypto.com/en/earn.html
    Zie ook: https://interest.coinmarketcap.com/

    Spaarrentepercentages van banken zijn belachelijk

    25 oktober 2019
  • Het dankzij de Bank dat ik in de Crypto’s ben gegaan.
    Ik heb een pensioengat en daarvoor wilde ik een beleggingsrekening openen, maar de bank stelde voorwaarden : minimale inleg EUR 5000 en voor het geval dat… moest ik EUR 5000 op mijn spaarrekening hebben staat (bij dezelfde bank uiteraard). Ik kreeg het gevoel dat ik niet belangrijk genoeg was voor de bank die het liefst zaken doen met de aller rijksten.
    Conclusie : Spaarrekening opgezegd (kost geld en brengt niets op) en nu spaar ik in crypto. Ik denk dat velen zullen volgen.
    Short the banks, large Bitcoin !

    26 oktober 2019