Amerikaanse banken mogen reserves aanhouden van stablecoin uitgevers, zegt ministerie van Financiën

Het Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency (OCC) heeft groen licht gegeven voor nationale banken en federale spaarfondsen om reserves aan te houden voor uitgevers van stablecoins.

Briefpapier

Dat groene licht werd middels een brief (PDF) van de OCC bekend gemaakt. Het is bedoeld om uitgevers van stablecoins en hun klanten gerust te stellen dat de gangbare praktijk van het plaatsen van reservefondsen bij nationale, commerciële banken) kan doorgaan.

De OCC, een onafhankelijke tak van het Amerikaanse ministerie van Financiën, chartert, reguleert en houdt toezicht op alle nationale banken en federalespaarfondsen, maar ook op federale filialen en agentschappen van buitenlandse banken.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn digitale valuta die worden gedekt door een ander activum, vaak fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar, zodat de waarde relatief stabiel blijft. Denk hierbij aan stablecoins zoals Tether, Gemini-dollar en USD Coin.

‘Zoals de OCC onlangs heeft bevestigd, mogen nationale banken toegestane bankdiensten verlenen aan elk wettig bedrijf dat ze kiezen, inclusief cryptocurrency-bedrijven, op voorwaarde dat ze de risico’s effectief beheren en voldoen aan de toepasselijke wetgeving, inclusief die met betrekking tot de Bank Secrecy Act en anti-witwaspraktijken,’ staat in de brief.

‘Dienovereenkomstig kunnen nationale banken deposito’s ontvangen van uitgevers van stablecoins, inclusief deposito’s die reserves vormen voor een stablecoin die is gekoppeld aan gehoste wallets.’

Voor houders en uitgevers

In de brief staat verder dat die reserverekeningen kunnen worden gefinancierd door middel van deposito’s van de stablecoin-uitgever of als deposito’s van individuele stablecoin-houders.

Jeremy Allaire, wiens bedrijf Circle (samen met Coinbase) achter de USDC stablecoin zit, zei: ‘Dit bevestigt de aanpak die we hebben gevolgd bij het bouwen van een veerkrachtige, krachtige en open standaard voor het gebruik van digitale dollars op het internet.’

Invloed op hele industrie

Hoewel er voor Circle niets verandert, gelooft Allaire dat de brief een positieve invloed zal hebben op de cryptocurrency-industrie in het algemeen:

‘Met deze duidelijkheid van het Amerikaanse ministerie van Financiën over de normen voor banken om reserves aan te houden namens uitgevers van stablecoins, kunnen bedrijven van elke omvang, fintech-bedrijven en banken meer vertrouwen hebben om te bouwen op deze innovatie, terwijl ze er tegelijkertijd voor zorgen dat de vangrails en risicomanagement dat van het Amerikaanse banksysteem wordt verwacht, kan worden toegepast op dit nieuwe tijdperk van internetgeld.’

 

 

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.