Stablecoins zijn vorm van geld, aldus voorzitter Amerikaanse centrale bank

Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank (FED) is van mening dat stablecoins een vorm van geld zijn waarover zijn FED enige vorm van autoriteit zou moeten hebben.

De voorzitter bevestigde ook dat de Fed niet van plan is om rechtstreeks een Central Bank Digital Currency (CBDC) uit te geven in de Verenigde Staten.

Stablecoins zijn anders dan crypto

Tijdens de hoorzitting inzake monetair beleid erkende Powell dat de cryptobranche enige “volharding” vertoont, maar dat de marktkapitalisatie sinds vorig jaar aanzienlijk is afgenomen.

In het verleden heeft Powell Bitcoin en andere crypto’s afgedaan als mislukte vormen van geld. Stablecoins hebben echter meer aandacht gekregen, waarvoor hij pleit voor zorgvuldige regulering.

‘We beschouwen betalingsstablecoins als een vorm van geld,’ aldus Powell gisteren. De voorzitter voegde eraan toe dat centrale banken nog steeds de ultieme bron van geloofwaardigheid zijn als het gaat om geld en dat de federale overheid een robuuste rol moet spelen in de industrie.

‘Het zou een vergissing zijn om veel private geldcreatie op staatsniveau toe te staan,’ voegde hij eraan toe.

Bewaring CBDC kan beter bij commerciële banken

Hoewel een CBDC nog steeds een optie is voor de Federal Reserve, gaf Powell aan dat ze niet overwegen om een digitale valuta uit te brengen voor consumenten.

‘We zouden geen rekeningen bij de Federal Reserve ondersteunen voor individuen,’ zei hij, verwijzend naar privacyzorgen. ‘Op een gegeven moment in de toekomst zou een CBDC via het banksysteem bemiddeld worden en niet rechtstreeks bij de Fed.’

Hoewel een direct uitgegeven CBDC momenteel niet op de agenda staat voor de Federal Reserve, blijft de ontwikkeling van een dergelijke digitale valuta een mogelijkheid voor de toekomst.

Markt en regels stabiliseren

Powell’s opmerkingen benadrukken de potentie van stablecoins als een belangrijk onderdeel van het digitale geldsysteem. Dit zegt niets over andere crypto’s. Hij blijft onverhard sceptisch over Bitcoin en andere cryptocurrency’s.

De rol van de Federal Reserve in het reguleren van de stablecoin-markt zou kunnen helpen om de stabiliteit en integriteit van deze digitale activa te waarborgen. Dit zou kunnen resulteren in een beter gereguleerde en veiligere omgeving voor gebruikers van stablecoins, terwijl ook de risico’s op het gebied van witwassen van geld en consumentenbescherming worden aangepakt.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Powell , oude gek!!!!!

    22 juni 2023

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.