Chainlink stijgt 12% na aankondiging cryptocurrency staking en nieuwe roadmap

Zelfs tijdens de donkerste dagen zijn er lichtpuntjes. De cryptomarkt kleurt al maanden rood en de bearmarkt is in volle gang. Slecht voor de koersen maar goed voor de zogenaamde fundamentals, want tijdens een bearmarkt worden producten verder ontwikkeld. In dit artikel kijken we naar Chainlink, want er komt een grote update aan.

Een aankondiging gaat vaak gepaard met een koersstijging, zo ook bij Chainlink. De afgelopen 24 uur is de waarde met 12% gestegen, dit percentage lag eigenlijk nog hoger maar vannacht heeft de hele cryptmarkt een paar procent moeten inleveren en LINK kon zich hier niet tegen wapenen.

Chainlink koers

Geruchten zijn eindelijk bevestigd

Iedereen is dol op passief inkomen. Je zet wat geld ergens weg en je krijgt hier rendement over. In het geval van cryptocurrency is dit heel laagdrempelig. Je zet wat coins vast via staking en je krijgt een beloning uitbetaald in de vorm van diezelfde crypto die je hebt vastgezet, hierdoor groeit je portfolio automatisch, ondanks de volatiele koersen.

Sinds een aantal jaar zijn er geruchten dat LINK, de crypto van Chainlink, gestaked kan worden, maar dit is nog nooit officieel bevestigd. Tot nu.

De reden waarom hier reikhalzend naar uitgekeken werd is omdat Chainlink het grootste, decentrale oracle-project is in het hele cryptocurrency ecosysteem (en daarbuiten). Sinds 2018 zijn er tienduizenden investeerders die de Chainlink koers van een paar cent hebben zien stijgen naar tientallen euro’s.

Veiligheid kost geld

Volgens de aankondiging van Chainlink is het belangrijkste doel van staking “om ecosysteemdeelnemers, inclusief node-operators en gemeenschapsleden, de mogelijkheid te geven om de veiligheidsgaranties en gebruikersgaranties van Oracle-services te vergroten door ze te ondersteunen met gestakede tokens .”

TL;DR nodes krijgen betere vergoedingen, en dit zorgt voor een veiliger netwerk.

De rollen van oracles en nodes

Daarnaast is staking ook een stimulans om betrouwbare data te verstrekken. Dat vergt wat uitleg. Chainlink is dus een oracle-systeem, dit is een soort tussenpartij tussen een blockchain en data van buiten de blockchain. Op deze manier kan je de uitslag van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en België verwerken op de blockchain voor bijvoorbeeld weddenschappen. Oracles worden vertrouwd om deze data door te geven, normaal is dit één oracle-partij die hier verantwoordelijk voor is.

Chainlink heeft dit oracle-systeem gedecentraliseerd, er zijn tig oracles die allemaal 4-1 doorgeven aan de blockchain. De nodes controleren vervolgens of deze data klopt voordat het echt op de blockchain wordt vereeuwigd. Als een node foutieve informatie verstrekt, dan blijft niet alleen de stakingvergoeding uit, maar kan zelfs sprake zijn dat de gestakede coins op het spel staan.

Stimulans om deel te nemen

Een ander voordeel van staking is dat het investeerders zal aanmoedigen om direct betrokken te raken bij het netwerk door LINK te staken. Hierdoor wordt Chainlink decentraler en dit zorgt er weer voor dat het netwerk veiliger wordt en de data meer betrouwbaar.

De toevoeging van staking zal naar verwachting ook de netwerkacceptatie in de loop van de tijd vergroten. Dit onderbouwen ze door te stellen dat nieuwe beloningen en een toename van de hoeveelheid protocolvergoedingen die worden gegenereerd uit duurzame bronnen meer deelnemers zou moeten aantrekken.

Laat je onderpand zien

Naast staking heeft Chainlink ook proof of reserve (bewijs van onderpand) aangekondigd.

Met proof of reserves kunnen de cryptocurrency-holdings van een bedrijf eenvoudig worden gecontroleerd via een geautomatiseerd proces dat gebruikmaakt van de transparantie van blockchains, smart contracts en oracles.

In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat een bedrijf zoals Terra inzicht had kunnen geven in hun reserves, waardoor investeerders extra informatie tot hun beschikking hebben. Dit zou investeerders dus meer vertrouwen moeten geven.

Deze realtime controle van het onderpand helpt ervoor te zorgen dat gebruikersfondsen worden beschermd tegen “onvoorziene fractionele reservepraktijken en andere frauduleuze activiteiten van externe bewaarders.”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.