Stablecoins worden dominanter tijdens bearmarkt cryptocurrency

Veel traders kiezen eieren voor hun geld, of in dit geval: stablecoins voor hun cryptocurrency. Als de markt in een dalende trend zit beschermen investeerders en traders hun waarde veelal door crypto te verkopen voor stablecoins. Dat is niet alleen in theorie zo, maar kan ook cijfermatig worden onderbouwd.

Wat zijn stablecoins?

Voordat we de cijfers induiken, even kort wat stablecoins zijn. Een stablecoin is een cryptomunt met een waarde die is gelinkt aan een fiatvaluta. Dit kan bijvoorbeeld de euro of de dollar zijn. Zo zijn er veel crypto’s die precies 1 dollar waard zijn.

Stablecoins worden voornamelijk gebruikt op cryptocurrency exchanges. Het kan namelijk een manier zijn om je in te dekken tegen koersschommelingen. Dat werkt zo:

Stel, de koers van bitcoin is op dit moment 20 duizend dollar. Je verwacht dat de koers gaat dalen. Op dat moment kan je ervoor kiezen om bitcoin in te ruilen voor een stablecoin zoals USDT. Daalt de koers dan naar 10 duizend dollar? Dan heb je nog steeds 20 duizend dollar in digitale valuta. Als je verwacht dat bitcoin weer gaat stijgen, kan je de stablecoin vervolgens weer inruilen voor bitcoin.

Bron: CoinGecko

De dominantie van stablecoin toont het aandeel van stablecoins in de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency. Op de lange termijn stijgt de dominantie van stablecoins, en dit wordt eigenlijk alleen maar onderbroken door korte perioden tijdens bullmarkten.

Dominantie van stablecoins neemt toe

Sinds de bitcoin koers zijn laatste all time high behaalde op 10 november 2021, stijgt de dominantie van stablecoins, omdat velen zich wilden indekken tegen het risico van een dalende bitcoin.
Deze maand is de dominantie van stablecoins gestegen van 13% naar 18%, aangezien de cryptomarkt zich in een vrije val bevindt.

Dit is exemplarisch voor het gedrag van traders tijdens onrust op de markt. Ze vinden nou eenmaal hun weg naar stablecoins en dat wordt deze maand zichtbaar gemaakt door de blauwe pijl in bovenstaande grafiek. Bitcoin daalde van 30 duizend dollar naar 20 duizend dollar en veel traders hebben deze storm weten te doorstaan door hun waarde te verplaatsen naar stablecoins.

Marktkapitalisatie neemt niet toe

Toch is de totale marktkapitalisatie van stablecoin in juni niet veranderd en ligt deze nog steeds rond de 160 miljard dollar, wat ons vertelt dat de sterke stijging van de dominantie van stablecoin wordt veroorzaakt doordat de rest van de markt daalt, terwijl stablecoins hebben gedaan wat ze moeten doen: hun waarde behouden.

Kan USDC Tether van de troon stoten?

Een andere interessante dynamiek in de stablecoin-markt is dat USDC marktaandeel blijft stelen van USDT. De marktkapitalisatie van USDC is in 2022 met 28% gestegen, terwijl die van USDT met 9% is gedaald. Als deze groeipercentages aanhouden, zal USDC eind dit jaar USDT overtreffen als de grootste stablecoin. Momenteel is de marktkapitalisatie van USDC 54 miljard dollar en die van USDT 71 miljard dollar.

Stablecoins vervullen een beperkte functie op exchanges, en zijn vooral gericht op de korte termijn. Dit komt omdat dit soort cryptomunten nog altijd gelinkt zijn aan fiat valuta zoals de euro en de dollar. Dit staat haaks tegenover het principe van een digitale decentrale munt zoals bitcoin. Maar op korte termijn kan het zeker een oplossing zijn voor cryptocurrency-traders.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.