Steeds meer bitcoin in actieve wallets

Een steeds groter deel van de bitcoins in omloop wordt gehouden in actieve wallets van individuen. Dat is de conclusie van Chainanalysis. Chainanalysis is een onderzoeksbureau dat zich richt op het onderzoeken van data uit de blockchain, het transactie-netwerk van bitcoin.

Volgens het bureau wordt er 4,8 miljoen bitcoin in persoonlijke wallets gehouden rond augustus 2018. Ter vergelijking: eind 2017 was dat aantal 3,8 miljoen bitcoin. Op dat moment stond de bitcoin koers op een recordhoogte.

Hoe is de data gemeten?

Het onderzoeksbureau verdeelt de hoeveelheid bitcoin in verschillende categorieën van M0 tot M3. Dit is een graadmeter om te bepalen hoe vaak een munt beweegt. M0 is de meest liquide variant. Dat houdt in dat er veel mee wordt gespeculeerd of betaald. M3 is de minst liquide vorm. Dit gaat dan bijvoorbeeld om bitcoins die verloren zijn of nog niet zijn gemined.

In de grafiek hieronder zie je dat het aantal bitcoins wat snel van eigenaar verwisselt sinds halverwege vorig jaar aan het stijgen is. De laatste maanden van 2018 is de situatie weer redelijk stabiel:

Wat betekent dit?

In de grafiek zie je dat het paarse deel langzaam afneemt. Dit zijn investeerders die hun bitcoins lang hebben vastgehouden. Deze investeerders hebben volgens de data veel bitcoin verkocht aan nieuwe instappers in de periode van december tot april. Deze nieuwe instappers vertegenwoordigen nu een groter deel van de bitcoin markt.

Daarnaast valt er nog iets anders op. De verdeling onder de verschillende typen bitcoinbezitters is sinds het laatste kwartaal relatief stabiel. Dit kan volgens Chainanalyisis duiden op een meer volwassen cryptomarkt. Een markt die zich minder laat leiden door invloeden van buitenaf.

Aantal gebruikers groeit nog steeds

Nieuwe instappers vormen volgens de data dus een steeds groter deel van de bitcoin bezitters. En dat blijkt ook uit andere data, bijvoorbeeld die van de populaire online wallet Blockchain.com. Ondanks de prijsdaling van het afgelopen half jaar is het aantal bitcoin gebruikers nog steeds aan het groeien.

Maar betekent dit ook dat bitcoin vaker wordt gebruikt voor betalingen? Dat kan nog niet worden gezegd. Philip Gradwell is econoom bij Chainanalysis. Volgens hem heeft bitcoin op dat gebied nog een lange weg te gaan. Op veel plekken kan je namelijk nog niet betalen met bitcoin.

Zal het aantal actieve gebruikers van bitcoin verder groeien? We houden de ontwikkelingen in de gaten.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.