Binance gebruikte coins van klanten om Justin Sun meer macht te geven op Steem blockchain

Dat de cryptowereld nog niet volwassen is, is amusant maar ook schadelijk voor de hele industrie. Er gaan geruchten dat Binance, Poloniex en Huobi Justin Sun hebben geholpen om de controle te krijgen over de blockchain van Steem.

Voorval bleef niet onopgemerkt

Zelfs Vitalik Buterin, een van de meest invloedrijke personen in crypto en de oprichter van Ethereum tweette hierover.

De blockchain van Steem draait op een gedelegeerd proof-of-stake systeem, waarbij de mensen die het netwerk beveiligen, ‘witnesses’ genoemd, collectief worden goedgekeurd door zogenaamde stakeholders. Het spreekt voor zich dat je stem zwaarder weegt als je meer coins inzet (staket). Hoe rijker je bent, des te meer invloed je hebt.

Exchanges hebben veel macht

Maar hoe zorg je ervoor dat je snel veel tokens van Steem bezit? Veel klanten bewaren grote hoeveelheden Steem bij hun favoriete exchange. Hierdoor zijn deze cryptobedrijven enkele van de grootste tokenhouders van het netwerk. Ze hebben beschikking tot de coins van hun klanten.

Naar verluidt hebben gebruikersaccounts op het netwerk, die beheerd worden door exchanges Huobi, Binance en Poloniex hun stemmacht gebruikt om Justin Sun controle te geven over de hele blockchain. Ze stemden om hun macht te delegeren aan één gebruiker, @ dev365. Dit zou de avatar van Justin Sun zijn. Justin Sun ken je misschien ook als eigenaar van Tron.

Sun kocht Steemit, gebruikers in opstand

Sun is sinds kort eigenaar van Steemit.com, dit is een soort gedecentraliseerde Reddit die op de Steem-blockchain draait. Met deze koop werd hij ook eigenaar van pre-mined Steem tokens. Maar acht dagen geleden stemde de gemeenschap voor een soft vork die zou voorkomen dat Sun toegang zou krijgen tot deze tokens. De gemeenschap wil hem pas toegang tot deze tokens geven als hij meer zou delen over zijn toekomstplannen met Steemit.

Een software ontwikkelaar die werkt aan Steem zei hierover het volgende:

‘Dus Justin reageert door meer Steem van zijn vrienden te krijgen om controle te krijgen over het platform dat hij zojuist heeft gekocht. We staan ​​aan het begin van de Steem / Tron-oorlog van 2020.’

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, heeft zijn rol in het proces bevestigd:

Was te verwachten

Zo’n powerplay van Justin Sun spreekt in eerste instantie niet voor proof-of-stake. Maar dit is niet alleen de schuld van Sun, ook exchanges en gebruikers van exchanges spelen hier een belangrijke rol in.

Eric Voorhees vertelde mediaplatform Decrypt dat hij niet verrast is:

Als mensen hun geld bewaren bij custodial exchanges, dan moet je niet verrast zijn dat dit soort dingen gebeuren.

En de man zelf? Justin Sun noemde dit hele voorval een hack. Afgaande op de comments zijn er maar weinigen die dit verhaal geloven.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Justin Sun kocht steemit… één van de interfaces om te communiceren met de steem-blockchain.
  Wat hij nu probeert is de blockchain zelf in handen te krijgen…

  3 maart 2020
 • Maak jullie snel uit de voeten voor het té laat is

  3 maart 2020
 • het zijn niet de gebruikers in opstand maar de 20 in charge van de status quo sinds de start , wat er hier gebruikt is is de enorme poel onder andere die vooraf is geninja mined , de top 20 ‘protectorate’ gebruikt de vote-suckers en homer simpsons in de bijzonder kleine community om hun controle te houden. Ze krijgen voor 1s een grote investeerder die vent geeft goed geld uit, ze blokkeren hem en nu leren hoe business er aan toegaat in de echte wereld buiten hun klein plasje waar de 100.000 dollar mannen walvis spelen. Ik denk dat je er een paar jaar moet inzitten om er zicht op te hebben . Voor mijn part een koekje van eigen deeg, het water in de poel was brak, disruptie is wrsl te laat, die mannen hebben een technisch staaltje kunst, supersnelle blockchain en zero transaction fees en na 4 jaar slagen ze er NOG niet in om het te laten kennen buiten hun eigen wereldje. Maar het was niet slagen het was ‘niet willen’ , nu zijn ze sardientjes in de zee, geen 100.000 dollar walvis in een plas. Dat ding heeft hooguite 6000 posts per dag gemiddeld en ze claimen 1.3 MILJOEN accounts (en die zijn er ook trouwens , het ding is : een ‘whale’ kan accounts claimen met steem power, witness votes vervallen niet het hele systeem is lam van in het begin en er zijn een ZEER klein aantal mensen die met toestemming van koning steemit accounts mogen blacklisten met gedelegeerde power (lees : dan krijg je zeker NOOIT iets voor eender welke post to je op je knieen smeekt , de bischop’s ring kust en in line valt)

  die hele boel was rot . ‘t is misschien niet mooi maar Sun heeft wall-street money , die bekrompen amerikaanse losers die al 4 jaar de plak zwaaien verdienen het. Ze zijn gewoon hun lulletjes rozewater aan het op-yanken (het zijn tenslotte de chinezen, ondertussen is het al een samenzwering waarbij de chinese regering achter Sun staat om de amerikanen schaakmat te zetten (voor een bedrijfje dat met moeit zelfs mensen van planet Crypton kennen)

  belachelijk, in het slecthtse geval trekken ze die boel gewoon kapot en de kleine gast die er wat biergeld in gestoken heeft (wat steeds weer prompts verkocht werd) die heeft dan niets meer, die andere ‘100000’ dollar whales zijn toch niet meer dan narcistische controlfreaks

  ik mag er van spreken wan ik draai al 3 jaar mee in dat zottekot … altijd zeveren over ‘quality content’ maar 99% hit & run , ICO’s , take the money and run, kickstarter pogingen en in essence veel hot air voor niets.

  ik hoop dat Sun er gehakt van maakt en dan wordt mijn stake misschien nog iets waard

  wat een zever zeg, “man koopt bedrijf -> bedrijf zaagt dat man de baas wil spelen en zet er hun klanten tegen op”

  tenzijn “de-centralisatie” een dictatuur/protectoraat van 20 man betekent ?

  bu-la-chu-luk … als je niet aan die mannen hun ~censuur~ hangt krijg je daar niets van de grond man, ‘t is net als de mafia of de regering : tenzij je een mooi deel aan de don geeft doe je daar geen zaken, laat mensen spreken die er tussen zitten pls lol

  3 jaar geleden waren ze aan het lullen over communities : Sun komt binnen en na 48 uur ging dat van de dusty shelf naar live (a.u.b.., servis!) hun “SMT’s” gaan via 1 centralized exchchange genaamd dex (steem-engine) die toevallig (alweer) in handen is van de top 5-10 , ik ken bijna niemand maar die gebleven is van toen ik me aansloot (de prijs wat toen zeven dollar, een post kon je zowat 4000-5000 opbrengen als je echt heel goed bent in handshake day, content niet belangrijk : keywords : blockchain , organic, de-centralized, crypto , en vooral crypto now cures cancer en btw will be 1 million by tomorrow) ze vielen als vliegen toen het onder $5 ging, dan nog eens toen het onder $3 en onder $2 ging, dan nog eens toen het onder 50 cent ging, waar het mysterieus bleef hangen tussen 15 en 20 cent (ongeveer) net goed om established millionnairs te laten traden en de rest te laten hopen (de meeste late signups weten hier allemaal niets van) die liquid steem op exchanges is wrsl al heel de tijd gebruikt om de prijs laag te houden. Die mannen ZIJN collusion met capital C, corrupt en bijzonder circle-jerking buddies die moeten niets zeggen op iemand die waar voor zijn geld wil (Sun was haastig omdat die wrsl nooit zelfs maar omgekeken heeft naar dat ding, anders had ie die witnesses en votes wel kunnen zagjes binnenbrengen zonder bru-ha) …

  ik heb er al teveel op gereageerd deze week … i like it when people who have been pissing on me get their ass handed to them (als dit al teveel is voor censuur laat dan maar trouwens)

  4 maart 2020
 • Justin Sun is zo ongeveer de grootste crimineel in crypto. Blijf ver van alles wat hij doet.
  Op de lange termijn gaat hij krijgen wat hij verdiend, jail time.

  4 maart 2020