Storing cryptocurrency Stellar zorgt voor daling van 14 procent

Gistermiddag werd het netwerk van Stellar (XLM) getroffen door een storing, waardoor er urenlang geen transacties uitgevoerd kon worden. In 2019 had Stellar hier ook al eens last van.

Nodes vielen uit

In de officiële update van Stellar staat dat enkele belangrijke nodes van het netwerk zijn uitgevallen door een onverklaarbare technische storing. Vanaf 15:30 uur onderzochten ingenieurs van het Stellar Development Fund de technische problemen die hebben geleid tot het uitvallen van deze nodes. De blockchain kon toen ook geen nieuwe blokken verwerken aangezien nodes op dat moment offline waren. Geen nieuwe blokken, betekent geen transacties.

Nodes zijn partijen die constant de blockchain controleren en nieuwe versies kunnen af- of goedkeuren.

Volgens het twitteraccount van Stellar is het netwerk drie uur na het delen van de eerste update weer online gegaan. Gebruikers merkten op dat gedurende een periode van 10 uur geen transacties werden verwerkt.

Koers XLM reageerde meteen

In de tussentijd stopte cryptobeurs Bitstamp de handel in XLM tijdelijk. Het was niet mogelijk om deze cryptocurrency op te nemen of te storten. De koers van XLM daalde van 0,49 naar 0,42 euro.

Bron: BTC Direct

Vertrouwen in blockchain Stellar

Zoals we in de intro zeiden, is dit niet de eerste keer dat Stellar te maken heeft met een storing. In 2019 bevroor het netwerk abrupt en gedurende twee uur werden transacties onmogelijk te verifiëren. Hoewel de nodes van de Stellar Development Foundation niet verantwoordelijk waren voor de downtime, legde het de kwetsbaarheid van het Stellar blockchain-netwerk bloot.

Twee jaar later is er dus weer een storing, en het is nog maar afwachten of dit invloed gaat hebben op het vertrouwen van investeerders op de lange termijn. Daarnaast heeft Stellar een eigen consensusalgoritme ontwikkeld, ze maken geen gebruik van proof-of-work zoals Bitcoin, of proof-of-stake, zoals Ethereum in de toekomst. Stellar maakt gebruik van Stellar Consensus Protocol (SCP).

Een dergelijke storing zou bij blockchains die gebruik maken van proof-of-work (lees: Bitcoin) ondenkbaar zijn.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter