Is Azië klaar om aandelen en vastgoed te verhandelen in tokens?

Sinds ICO’s in populariteit groeiden in 2017 worden Security Token Offerings (STO’s) bestempeld als ‘next big thing.’ Kunnen STO’s nu eindelijk hun belofte inlossen door een perfecte mix van traditionele financiële instrumenten, duidelijkheid over de regelgeving en ondersteuning van een van de meest prominente banken in Azië?

STO gaat verder dan ICO

DBS is de grootste bank in Zuidoost-Azië met een marktkapitalisatie van 47 miljard dollar en een aanwezigheid in zes landen, waaronder China en India. Vorige maand kondigde DBS per ongeluk hun aanstaande Digital Exchange aan, die STO en custody-services voor al hun klanten zal omvatten. Hiermee wordt DBS de eerste grote bank met beleggings-, bedrijfs- en retailbankieren die digitale activadiensten aan klanten aanbiedt.

STO’s zullen institutionele investeringen kunnen aantrekken waar ICO’s dat niet kunnen. STO’s voldoen aan overheidsvoorschriften terwijl ze effecten op een onderliggend actief tokeniseren, zoals aandelen, obligaties, special purpose vehicles of onroerend goed. STO’s hebben alleen al in Zuidoost-Azië een enorme potentiële markt, verspreid over verschillende landen wonen er wonen meer dan 650 miljoen mensen.

Enorm marktpotentieel

Het marktaandeel van private financiering overtreft de publieke financiering met eigen vermogen. Wereldwijd groeiden pools van private equity, private debt, en niet-beursgenoteerd onroerend goed en hedgefondsactiva met + 44% tussen 2015 en 2019. Tegelijkertijd worden veel Aziatische landen in het zuidoosten onderbediend door publieke aandelenmarkten.

Indonesië, met een bevolking van 270 miljoen, zag in die periode slechts 1 miljard dollar aan IPO-fondsenwerving per jaar. Dit was niet te wijten aan een gebrek aan vereist kapitaal, maar aan het onvermogen om traditionele kapitaalmarkten aan te boren en investeerders te matchen met beschikbare investeringsmogelijkheden.

Belangrijke rol STO

Af en toe zien we het venster van kapitaalmarkten opengaan in de aandelenmarkten van Zuidoost-Azië. In Maleisië (2017) en Vietnam (2018) nam de fondsenwerving met eigen vermogen respectievelijk 6 keer en 14 keer toe in vergelijking met het jaar ervoor.

Het grootste deel van de ASEAN-economie bestaat uit het midden- en kleinbedrijf (MKB), goed voor tussen 89% en 99% van de totale bedrijvigheid. Er zijn nieuwe financieringskanalen en -methoden nodig die geschikt zijn voor het MKB en STO’s kunnen helpen die rol te vervullen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.