Storing Solana netwerk van 48 uur verholpen, veel traders zijn de dupe


Het Solana-netwerk lag er opnieuw 48 uur af, en deze keer waren het vooral de DeFi-gebruikers die de prijs betaalden. De storing begon op vrijdag en duurde vrijwel het gehele weekend. Extra zuur natuurlijk, dat alle koersen hard zijn gedaald gedurende die periode.

Solana daling van 31%

De koers van Solana is vandaag met 13% gedaald, en sinds vrijdag zelfs met 31%. Een waar slachtveld voor investeerders, maar tegelijkertijd ook een mooi moment als je aan het wachten was op de dip.

Storing duurde 48 uur

Het Solana-netwerk heeft de afgelopen maanden te maken gehad met meerdere problemen en dit huidige incident is de tweede van het nog prille jaar 2022. Maar in tegenstelling tot de eerdere onderbrekingen, duurde de laatste storing ongeveer 48 uur.

Het Solana-team zei dat ze de stroing voor het eerst opmerkten op vrijdag 21 januari 2022, rond 01:00 uur.

‘Het mainnet-bètacluster ondervindt enige prestatievermindering, we onderzoeken momenteel het probleem,’ schreef het team.

Het onderzoek duurde ongeveer 24 uur voordat het team de oorzaak kon achterhalen. Volgens het korte rapport op de Solana Status-pagina werd het probleem veroorzaakt door ‘buitensporig veel dubbele transacties’ door bots.

Het probleem is gisteren om 17:19 uur verholpen. Hiervoor werd versie 1.8.14 van de software uitgebracht, deze is ontworpen om ‘de ergste gevolgen van het probleem te verzachten.’

‘Deze aanstaande releases zijn gericht op het verbeteren van de status van het netwerk, en naar verwachting zullen er in de komende 8-12 weken nog meer verbeteringen worden doorgevoerd. Veel van deze functies zijn momenteel live op Testnet, waar ze grondig worden getest.’

Gebruikers zijn de dupe

Terwijl het netwerkprobleem is opgelost, moesten DeFi-gebruikers van de Solana blockchain de prijs betalen omdat ze te maken kregen met zware liquidaties gedurende de 48 uur dat het netwerk plat lag.

De storing van het Solana-netwerk gebeurde op een van de slechtste tijden in de cryptomarkt. De prijzen vielen hard terug, en veel traders waren bang voor liquidaties op hun DeFi-posities. Ze zochten naar manieren om hun saldo aan te vullen om gedwongen liquidatie te voorkomen.

Liquidaties door drukte

Doordat het hele netwerk vastliep door die ‘buitensporig veel dubbele transacties van bots,’ lukte het veel gebruikers niet om meer activa te storten. Deze activa bestaat uit SOL, de coin van het Solana netwerk en wordt veelal geleend van leenplatforms zoals Solend.

Doordat traders niet aan SOL konden komen, vonden er ontzettend veel liquidaties plaats.

De prijs van goedkope transacties

Voor een netwerk dat claimt dat ze 60.000 transacties per seconde aan zou moeten kunnen, is het vreemd dat zelfs Solana te maken heeft met congestie. Het is bekend dit ook weleens gebeurt op de blockchains van Ethereum en Bitcoin, maar gebruikers profileren ETH en BTC dan ook niet als een snel en frictieloos netwerk zoals Solana dat doet.

In tegenstelling tot Bitcoin en Ethereum, heeft Solana geen mempool en transacties zijn extreem goedkoop.

Dit creëert een dynamiek waarin bots, DeFi-leners of andere gebruikers worden gestimuleerd om het netwerk te overspoelen met transacties.

Pyth, een on-chain oracle die prijzen inlaadt op de verschillende DeFi-protocollen op Solana, had zaterdag ook problemen. De prijsfeeds vertoonden onnauwkeurige gegevens, wat het liquidatieprobleem voor sommige gebruikers versnelde. Grote kans dat Chainlink een rol kan spelen in het verhelpen van foutieve prijsinformatie.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.