Strijd Grayscale tegen SEC om Amerikaanse spot Bitcoin ETF is nu echt begonnen

Grayscale Investments is al jaren bezig om zijn Grayscale Bitcoin Trust om te toveren in een ETF in de Verenigde Staten. Keer op keer reageert de Securities and Exchange Commission (SEC) afwijzend op die aanvragen. Nu is de maat vol voor Grayscale en is het een rechtszaak gestart tegen de financiële toezichthouder, om via een andere weg een spot Bitcoin ETF af te dwingen.

Wat is een spot Bitcoin ETF?

De afkorting ETF staat voor exchange traded fund. Dit zijn beleggingsproducten die het eenvoudig maken voor beleggers om in bepaalde assets of mandjes van assets te investeren. Je kunt bijvoorbeeld ook een ETF kopen waar alle bedrijven van de Amerikaanse Nasdaq 100 of S&P 500 inzitten. In dit geval gaat het om een ETF waar Grayscale ‘fysieke Bitcoin’ in wil bewaren.

Dit maakt het eenvoudig voor de gemiddelde belegger, maar ook voor het grote geld om relatief veilig in Bitcoin te investeren. Op deze manier hoeven zij geen eigen wallets aan te houden of hun vermogen bij onbetrouwbare beursplatformen onder te brengen.

Tot nu toe wil de SEC daar echter niet aan geloven en vinden ze de markt nog te gevoelig voor manipulatie. Onder andere om die reden wil het machtige toezichtsorgaan het niet toestaan dat partijen als Grayscale dit soort producten op de markt brengt. Met een rechtszaak hoopt Grayscale dit nu alsnog voor elkaar te krijgen.

De volgende mijlpaal

Grayscale begon de gerechtelijke procedure op 11 oktober met het indienen van een eerste verklaring. Kort daarop volgden enkele ondersteunende verklaringen van andere partijen binnen de industrie die de strijd van Grayscale steunen. Nu is de eerste reactie van de SEC ingediend bij de rechter en kan de zaak echt beginnen. “Dit is de volgende mijlpaal in de zaak die begon te lopen vanaf het indienen van onze eerste verklaring van 11 oktober en de ondersteunende verklaringen die daarop volgden”, aldus Grayscale in een verklaring.

De reactie van de SEC komt in de vorm van een 73 pagina’s tellend document, waarin het zijn afwijzing van de spot Bitcoin ETF onderbouwt. “Onze afwijzing was redelijk, voldoende uitgelegd en ondersteund door substantieel bewijs. Er zit geen inconsistentie in de afwijzing van de spot Bitcoin ETF van Grayscale, ondanks dat we twee Bitcoin futures ETFs goedkeurden”, aldus de SEC in het document.

Volgens de SEC zijn spot Bitcoin ETFs en Bitcoin futures ETFs twee producten die fundamenteel van elkaar verschillen. Grayscale is het daar niet mee eens, omdat het van mening is dat het in essentie over dezelfde markt gaat. Als de SEC van mening is dat de markt gevoelig is voor manipulatie, dan had de Bitcoin futures ETF er ook nooit moeten komen.

Belangrijk voor Bitcoin

De goedkeuring van een spot Bitcoin ETF is op meerdere manieren belangrijk voor Bitcoin. In de eerste plaats maakt een spot Bitcoin ETF het mogelijk voor een grote groep investeerders om eenvoudig in Bitcoin te investeren. Dit kan voor een gigantische instroom van nieuw kapitaal in de industrie zorgen. Grayscale heeft het idee dat de SEC het product om deze reden wil tegenhouden.

De eerste Canadese spot Bitcoin ETF haalde bijvoorbeeld al voor 541,7 miljoen Canadese dollars aan kapitaal op sinds zijn geboorte in 2021. In euro’s gemeten gaat dat ongeveer om 375,45 miljoen euro. De Amerikaanse markt is echter een twintigvoud groter dan de Canadese markt, waardoor veel marktspelers verwachten dat een Amerikaanse spot Bitcoin ETF de markt compleet op zijn kop kan zetten.

In de tweede plaats zou de goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF het lastig maken om Bitcoin ooit nog te verbieden. Zodra pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers massaal instappen, is het politiek bijna niet meer te verkopen om Bitcoin nog aan de kant te schuiven. Wat dat betreft zou de goedkeuring daarvan een grote overwinning voor Bitcoin zijn.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.