21-jarige student krijgt tien jaar gevangenisstraf voor stelen bitcoin

Een 21-jarige student uit de VS  is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij heeft voor meer dan 7,5 miljoen dollar aan cryptocurrency gestolen via simswapping.

Minimaal veertig slachtoffers

In de Verenigde Staten wordt nadat de verdachte schuldig verklaard is, de naam bekend gemaakt. De naam van de student is Joel Ortiz, naar verluidt heeft hij de mobiele telefoons van minimaal veertig personen gehackt.

Het District Attorney’s Office van Santa Clara County noemde hem zelfs “zeer productief.” Hier werd nog aan toegevoegd dat Ortiz in mei 2018 meer dan 5,2 miljoen dollar in een paar minuten tijd stal van een Californische cryptocurrency-ondernemer.

Hij gedroeg zich hierna als een echte glamour boef, het geld moet natuurlijk wel rollen. Zo gaf hij met gemak tienduizend euro uit in clubs, huurde Ortiz een helikopter om naar een muziekfestival te gaan. Ook bestond zijn garderobe op een gegeven moment voornamelijk uit Gucci.

Ortiz werd vorig jaar in hechtenis genomen op Los Angeles International Airport en aanvaardde de beschuldigingen, maar bekende niet direct schuld.

Een van de eersten, maar niet uniek

Hij is een van de allereersten in de VS die veroordeeld is  voor het stelen van cryptocurrency door middel van SIM-swapping.

De rechter zei hierover:

“Dit zijn geen Robin Hoods. Dit zijn boeven die een computer gebruiken in plaats van een pistool. Ze stelen niet alleen wat theoretische, experimentele valuta’s. Ze stelen collegegeld, hypotheken, het financiële leven van mensen.”

Dit gaan we steeds vaker zien

Maar wat is een simswaphack? Simkaarten van de slachtoffers worden gekloond waardoor de hackers toegang krijgt tot al zijn of haar online accounts. Deze techniek wordt steeds vaker toegepast om cryptocurrency te stelen.

Eerder dit jaar werd een twintigjarige man uit Ohio aangeklaagd door een hooggerechtshof in New York voor het stelen van identiteitsgegevens en cryptocurrency van meer dan vijftig slachtoffers. Ook deze man gebruikte hiervoor simswapping.

In november diende een advocatenkantoor claims in bij AT&T en bij T-Mobile. De advocaten deden dit namens slachtoffers van dit soort hacks. Zij denken dat de beveiliging van de telefoonmaatschappijen niet op orde is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.