Miljardair kocht 1.000.000 bitcoin in 2013 maar is bang voor succes

Miljardair Chamath Palihapitiya zegt dat hij 1 miljoen bitcoins heeft gekocht in 2013, hij waarschuwt dat het succes van bitcoin gepaard zal gaan met een wereldwijde economische catastrofe. Palihapitiya ziet bitcoin dan ook als verzekering tegen een financiële armageddon.

Iedereen moet 1% vermogen in bitcoin steken

De 43-jarige miljardair, en  voorzitter van ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, zegt tijdens de Unchained Podcast dat alle investeerders 1% van hun portfolio in bitcoin moeten steken. Om vervolgens te hopen dat die 1% nooit gebruikt hoeft te worden.

‘Ik denk gewoon dat als mensen hard hebben gewerkt, ze de kans moeten krijgen om ervoor te zorgen dat ze niet worden weggevaagd als de overheid zelf gewoon doorgaat met het nemen van een reeks slechte beslissingen. En bitcoin is voor mij het enige dat ik tot nu toe heb gezien dat echt fundamenteel niets te maken heeft met dat besluitvormingsproces en dat besluitvormingsorgaan.’

Ontdek Bitcoin

‘Want uiteindelijk zijn alle andere activaklassen zoals aandelen, schulden, onroerend goed, grondstoffen, gekoppeld aan een wetgevend kader. Deze zijn allemaal verweven in en met de financiële markten waar regeringen invloed op hebben.’

Een weddenschap tegen heersende klasse

‘En dus is het bijna als een weddenschap tegen de heersende klasse, zorg ervoor dat je een kleine hoeveelheid verzekering hebt. Je wilt deze enorme asymmetrische uitbetalingen, omdat je er zeker van wilt zijn dat een klein bedrag aan verzekering je in principe kan redden. En daarom denk ik dat je gewoon 1% van je portfolio moet nemen, het in bitcoin moet stoppen, er nooit naar kijken… en hopen dat die 1% naar nul gaat.’

Palihapitiya maakte zich twee maanden geleden onsterfelijk, toen hij op live televisie zei dat hedgefondsen en miljardairs maar lekker failliet moesten gaan. Dat was in april, toen er gedebatteerd werd over wie een bail-out van de Amerikaanse overheid zou moeten krijgen.

Succes bitcoin is catastrofaal voor wereld

De durfkapitalist merkt op dat bitcoin weliswaar een goede hedge is tegen traditionele activa, maar dat investeren in crypto zich niet uitbetaalt door een enkele gebeurtenis. Hij zegt dat het succes van Bitcoin afhangt van de som van vele slechte beslissingen van overheden, iets wat niemand zou moeten nastreven.

‘Als je bitcoin verzekering zich uitbetaalt, zal het catastrofaal zijn voor de wereld. En dat zal enorme gevolgen hebben voor veel mensen die we allemaal kennen en waar we ons zorgen over maken en die geen bitcoin hebben. En dus wil je bijna niet dat het gebeurt.’

Palihapitiya ziet maar één weg naar bitcoins succes en dat is een complete financiële ineenstorting. Hij gelooft dat er veel gemakkelijker te gebruiken producten zijn die als virtuele betalingsmechanismen kunnen dienen.

1 miljoen bitcoin na gesprek in 2013

Nog een interessante uitspraak is dat hij in 2013 1 miljoen bitcoins kocht voor 80 dollar per stuk. Op dit moment is dat 9 miljard dollar waard.

‘ Wences Casares was degene die het me in 2010 voorstelde, en we zouden eigenlijk naar Las Vegas gaan voor zijn 40e verjaardag. Ik herinner me dat ik drie dagen later mijn familiekantoor belde en zei: ‘Koop een miljoen Bitcoin’. Zo ben ik begonnen. Het was toen 80 dollar of zoiets. En het klonk gewoon een beetje interessant.’

‘Maar toen kostte het me een paar jaar om het echt te begrijpen. Ik begreep niet alle mechanica ervan en om eerlijk te zijn ben ik de meeste mechanica nu vergeten. Ik heb het bestudeerd… Ik heb de beslissing genomen om het te kopen en er nooit meer aan te denken.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • “Iedereen moet 1% vermogen in bitcoin steken”
    Dan explodeert de koers en zijn de huidige bezitters binnen.
    Voor de stakkers die als laatsten instappen rest alleen de verliezen te beperken voordat de piramide definitief instort.
    Bitcoin heeft geen financiële toekomst omdat de transactiesnelheid te laag is en dat altijd zal blijven.
    Daarmee blijft Bitcoin een speeltje voor speculanten tot ze een nieuw speeltje vinden.

    26 juni 2020
  • Als je bitcoin een piramidespel noemt, heb je duidelijk geen verstand van hoe bitcoin werkt. Geen dingen roepen over zaken waar je geen verstand van hebt !

    28 juni 2020