World Economic Forum wil blockchain inzetten voor supply chains tijdens coronavirus
Het World Economic Forum (WEF) schreef maandag dat blockchain en de digitalisering van supply chains kunnen helpen bij het overleven van een crisis zoals COVID-19.
Dit riekt misschien naar hoe in 2017 bedrijven omgingen met blockchain, dat blockchain vooral hip is en dat je de boot niet moet missen. Maar die tijd is allang voorbij.
Onverwachte kwetsbaarheid oplossen
Althans, dat schrijven Ziyang Fan en Rebecca Liao in een samen geschreven blogpost op de website van WEF. Fan is het hoofd van Digitale Handel bij de WEF en Liao is vice-president van blockchain-bedrijf Skuchain.
Ze zijn van mening dat deze pandemie veel bedrijven dwong om te worstelen met de onverwachte kwetsbaarheid van hun toeleveringsketens. Dit moet leiden tot het inzicht dat het bittere noodzaak is om meer zichtbaarheid in de hele keten te krijgen.
Dat komt omdat veel bedrijven aan het einde van de supply chain alleen de directe geschiedenis van hun afkomst kennen, schrijven ze. ‘Ze hebben meestal weinig tot geen kennis van leveranciers verderop in de keten’, zo wordt het moeilijk om kwetsbaarheden verderop in de keten te detecteren.
Transparantie zonder inbreuk op privacy
Fan en Liao schrijven dat blockchain transparantie toevoegt zonder de privacy van de betrokken bedrijven te schenden. Een goed gebouwde blockchain geeft meer toegang tot data van de supply chain aan alle relevante partijen, ook kunnen ze zo data kopen van hun upstream leveranciers.
Blockchain is de ideale technologie om ervoor te zorgen dat gegevens over prestaties en risico’s, die alle financiële transacties in de toeleveringsketen ondersteunen, op een geverifieerde manier kunnen worden gedeeld met financiers en andere partijen bij een transactie, zelfs als er geen directe relatie tussen hen bestaat.
Data van papier naar digitaal
Er moet nog meer gebeuren dan alleen een blockchain etiket plakken op de supply chain. Fan en Lieao schrijven dat alle data nog gedigitaliseerd moet worden tijdens deze crisis. Veel gegevens zijn nu door de praktijk van gesloten kantoren simpelweg niet beschikbaar. Papieren exemplaren zijn in veel landen nog normaal en er moet een cultuuromslag komen dat alle data gedigitaliseerd wordt.
Digital-first bedrijven en overheden gaan veel beter om met verstoringen in de supply chain dan bedrijven zonder, concluderen ze.