Sushi heeft nieuwe, controversiële chef-kok en waarde crypto stijgt al hele maand

Cryptocurrency sushi (ja, die bestaat echt) heeft een goede maand achter de rug. Er staat een nieuwe chef-kok in de keuken van cryptobeurs SushiSwap en de koers heeft sindsdien de weg omhoog gevonden.

Sushi stijgt 30% in maand

Sushi is een van de meest smakelijke crypto’s van BLOX. Niet alleen vind je in vrijwel elke stad in Nederland en België een sushi-restaurant, maar ook steeds meer BLOX-gebruikers hebben de munt in hun kluis.

Voor de goede orde, het eten heeft niets met de crypto te maken. Behalve de naam dan. En het logo. De crypto sushi is de munt van de decentrale cryptobeurs SushiSwap. Deze heeft recent wat wisselingen in de keuken meegemaakt en daar is de markt blij mee, getuige onderstaande grafiek.

Op het moment van schrijven is de koers van Sushi weer gestegen en wordt de crypto verhandeld voor ongeveer 1,50 euro.

Reorganisatie Sushi

Op 11 mei 2022 stemde de Sushi-community voor een vierjarenplan om de Sushi-organisatie (opnieuw) te herstructureren, inclusief een nieuwe chef-kok. In september 2021 stopte de vorige chef-kok 0xMaki ermee en sindsdien staat er niemand aan het hoofd.

Na zijn aftreden werd Jonathan Howard genomineerd om zijn rol over te nemen. Howard heeft ervaring in de NFT-wereld, in computerwetenschappen en in de kunst. Maar velen in de community waren niet onder de indruk van zijn kwalificaties en vonden het beloningspakket te gortig. Dit leidde tot veel kritiek en onenigheid.

Na verschillende grote online debatten, vijf nominaties voor een nieuwe chef-kok en meerdere stemmingsrondes werd Jared Grey uiteindelijk gekozen tot chef-kok.

Nieuwe chef-kok en beloningen Sushi

Het verkiezingsproces duurde iets meer dan twee maanden. Dit leidde dus niet alleen tot een nieuwe chef-kok, maar ook tot de volgende overeengekomen beloningen:

Een jaarlijks basissalaris van 500.000 dollar, en als bepaalde koersdoelstellingen worden gehaald dan komt daar nog een bonus bovenop. Die bonussen kunnen behaald worden als Sushi minimaal 5 dollar waard wordt. Bij elke volgende oneven stap stijgt de bonus (dus bij 7, 9, 11 en 13 dollar).

Als daarnaast ook nog alle fundamentele doelstellingen van de roadmap worden behaald, kan Grey in totaal 750.000 sushi-munten als bonus krijgen. Zijn contractduur is in eerste instantie 24 maanden en bij ontslag krijgt hij 6 maanden doorbetaald.

Beschuldigingen nieuwe chef-kok Sushi

Hoewel de koers anders doet vermoeden, is de aanstelling van Jared Grey niet zonder drama.

De beschuldigingen zijn niet waterdicht, maar dat is niets in crypto. Toch kunnen ze hoofdpijn opleveren voor SushiSwap.

Yannickcrypto tweette dat Grey nalatig is geweest bij een reeks insider-hacks van 2019 bij DeFi-protocol ALQO. Grey was destijds CEO.

ALQO (sinds omgedoopt tot EONS) stelde gebruikers in staat crypto op te slaan met hun wallet liberio. Maar in februari 2019 verdween er crypto uit de wallets van gebruikers. Destijds deelde Yannickcrypto een analyse waarbij hij liet zien dat een van de ontwikkelaars hier achter zit.

Maanden later concludeerden Gray en ALQO dat de hack afkomstig was van ALQO’s chief technology officer Kevin Collmer. Collmer werd kort daarna ontslagen.

Yannick zegt dat Gray van de hacks wist en niets deed. Hij heeft het over de periode sinds de eerste melding van gestolen crypto, tot aan het ontslag van Collmer.

Jared Grey is het niet eens met de beschuldigingen en heeft een uitgebreide blog geschreven waarin hij zichzelf verdedigt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.