Het effect van Sushi op vampieren en cryptocurrency

In twee korte weken speelde zich een hele soap af in de snelgroeiende wereld van DeFi, ofwel gedecentraliseerde financiën. Dit is een segment van de cryptocurrency-gemeenschap dat tot doel heeft het financiële systeem opnieuw uit te vinden voor een digitaal tijdperk.

Kopiëren en plakken

Eind augustus leidde een anonieme ontwikkelaar met een avatar van een getekende panda kok een crypto-rebellie. Hij kopieerde de open source code van Uniswap, een gedecentraliseerde exchange, paste het hier en daar wat aan en begon een rivaliserend project.

Zo werd SushiSwap geboren.

Chef-kok Nomi, zoals de rebel zichzelf noemde, trok veel volgers met de belofte van een ‘eerlijke lancering’. Hij beweerde dat SushiSwap geen voorkeursbehandeling zou geven aan traditionele durfkapitalisten. In plaats daarvan zou de eigen gemeenschap van het project de nieuwe exchange begeleiden, controleren en ervan profiteren. Dit is ook een prik naar Uniswap, zij worden ondersteund door durfkapitalisten zoals Andreessen Horowitz.

Idealen leveren veel winst op

De panda kwam niet alleen op de proppen met mooie idealen, maar ook met hoge opbrengsten. Sushi-tokens, bieden het vooruitzicht op een aandeel in de winst en op stemrecht op SushiSwap. Deze tokens krijg je als je coins inzet. Dit ging niet om dollars of euro’s, maar om tokens die eerder door Uniswap waren uitgegeven, als beloning krijgen ze hiervoor Sushi-tokens. Op deze manier moedigde SushiSwap de kannibalisatie van Uniswap aan. Investeerders noemden dit vampire mining, omdat Uniswap van binnenuit leeg werd gezogen.

Vampier steelt liquiditeit

Het bloedzuigende spel werkte. De stortingen van Uniswap stegen van 300 miljoen dollar naar 1,6 miljard dollar toen investeerders in groten getale naar de beurs kwamen. Ze verzamelden tokens om ze vervolgens op SushiSwap te storten in de hoop op gratis Sushi-tokens.

Het is ongehoord in de ‘echte wereld’ om niet alleen een bedrijf te kopiëren, maar ook zijn klanten te stelen. Normaal gesproken stappen klanten op eigen initiatief over naar een concurrent. Maar met de migratie naar SushiSwap gaat dit automatisch.

Klinkt wellicht verwarrend, maar het komt er op neer dat SushiSwap liquiditeit en klanten van Uniswap inpikt. De ene noemt dit een parasitaire, goedkope manier om een project te starten, de ander noemt dit juist een briljante manier om Uniswap op een eerlijke manier te lanceren.

Vampier blijkt mens te zijn

Maar ondanks het genoemde idealisme van de pandabeer, blijkt de panda menselijke trekjes te hebben. Om de ontwikkeling van SushiSwap te financieren, delegeerde de leider 10% van alle Sushi-tokens aan ontwikkelaars die aan het prille project werken. Omdat Nomi in de praktijk de enige echte ontwikkelaar was, claimde hij dat fortuin voor zichzelf. Terwijl de prijs van Sushi steeg, ruilde Nomi afgelopen weekend zijn tokens in voor meer dan 10 miljoen dollar aan Ethereum. Op Uniswap nota bene.

Mensen waren duidelijk verontwaardigd. Ze beschuldigden Nomi van een exit-scam en de koers van Sushi-token daalde met 70%.

Nomi zei dat hij nog steeds betrokken was bij het project. Hij zei dat de verkoop van zijn coins hem helpt om zich te concentreren op de technologie in plaats van op de prijsschommelingen van sushi-tokens. Nomi vergeleek zichzelf met Charlie Lee, hoofdontwikkelaar van Litecoin. Lee verkocht eind 2017 (op het hoogtepunt) zijn litecoins.

Om Sushiswap te redden nam Sam Bankman-Fried, CEO van FTX het project over. Hij begeleidt de migratie van alle coins van Uniswap naar SushiSwap.

Definitief begin van DeFi

Wat kunnen we hiervan leren? De soap lijkt wellicht op een klein geschil in een niche-industrie, maar het zou ook een voorproefje kunnen zijn. DeFi begint steeds populairder te worden en wordt door velen vergeleken met de ICO-hype van 2017. Misschien proeft de koffie niet helemaal zuiver, maar als er geld te verdienen valt, dan volgen investeerders.

SushiSwap is een gebrekkige, vroege uitvoering, maar het is niettemin een nieuw en origineel idee. Als cryptocurrency en DeFi ons iets leren, is dat diegene die vasthouden aan oude waarden zich uiteindelijk moeten aanpassen.

En stel dat DeFi zijn potentieel waarmaakt, dan zal het Sushi debacle niets meer zijn dan een grappige voetnoot.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ha jerrymie,

    Zie je toekomst in deze coin? Heb er nog een paar. 🙂 dan laat ik ze staan.

    Gr Arjan

    16 november 2020
  • Staan vandaag wel lekker, zo Rond de 14,50

    3 februari 2021