Technische analyse: Bitcoin moet uitbreken uit driehoek

Er lijkt niet veel beweging te zitten in bitcoin de laatste tijd. We slingeren wat rond tussen de 54.000 en 60.000 dollar (45.472 en 50.524 euro) zonder dat er verder schot in de zaak lijkt te komen. Maar er broeit toch wat.

Prijscompressie

Als we kijken naar de weekgrafiek hieronder, met voor elke week een kaars en uitgedrukt in dollars, dan zien we dat er een prijscompressie aan het opbouwen is. Dit is aangegeven met de oranje lijnen die een driehoek vormen, maar dan zonder linkerrand.

Bron: Tradingview

Prijsexplosie op komst?

De oranje pijl geeft aan dat het volume ook afloopt, wat overeenkomt met de krimpende kaarsen. De toppen (highs) slagen er niet in om hoger komen dan de bovenste oranje lijn, terwijl de dalen (lows) toch elke week omhoog kruipen langs de onderste oranje lijn.

De prijs krijgt hierdoor steeds minder bewegingsruimte en hierdoor ontstaan er grote druk. Deze opgebouwde druk moet ergens heen en vaak knalt de prijs dan ineens hard omhoog.

Dagelijkse ruimte

Hoeveel ruimte is er nog? We kijken even op de daggrafiek hieronder om dit analyseren.

Bron: Tradingview

Dezelfde oranje driehoek laat hier zien dat er nog wel enkele dagen de ruimte is om de hoek in te kruipen, alhoewel de hoek nooit helemaal gehaald wordt voor de uitbarsting plaatsvindt. Let wel: het gaat hier om waarschijnlijkheden! De kans is heel klein dat bitcoin zo door blijft sukkelen.

De kans is groter dat de prijs een scherpe daling maakt. Maar door deze klimmende driehoek is de kans wel duidelijk het grootst dat er een sterke prijsstijging komt. Maar het blijven kansen. Er zijn geen garanties te geven, dus verkoop niet meteen alles wat je hebt om het om te zetten in bitcoin, maar houd wel de prijsbewegingen goed in de gaten.

Gemiddelden zijn goed

Verder valt het nog wel op dat bitcoin regelmatig steun vindt op de EMA21 en soms op de EMA50, de groene lijnen in de grafiek. EMA staat voor ‘exponential moving average’ en dit is een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen.

Dit laat zien dat bitcoin ondanks wat schommelingen al dagenlang stevig in zijn schoenen staat. Wanneer we verder inzoomen zien we op de 4-uursgrafiek dat ook daar de EMAs een duidelijk signaal afgeven.

Bron: Tradingview

Hierboven zien we dezelfde oranje driehoek weer terug en het valt op dat De EMA21, EMA50 en de EMA100 heel dicht op elkaar kruipen en ze zijn allemaal afgevlakt. De laatste kaars toont prachtig aan dat we schommelen in een kleine ruimte. Ook de EMA200 ligt binnen de driehoek, dus een korte stevige daling kan nog opgevangen worden zonder dat dit de druk echt doet afnemen.

Wanneer komt de uitbraak?

Uiteraard is het onmogelijk te voorspellen wanneer de uitbraak precies komt en welke kant deze op zal gaan. De signalen lijken te wijzen op ‘binnenkort sterk omhoog’, maar gaat dat ook gebeuren? We geven 2 scenario’s: één bullish (positief) en één bearish (negatief):

Bron: Tradingview

Bullish

Mocht de uitbraak naar boven zijn, dan schieten we zo door het oude record van ongeveer 61.800 dollar (52.040 euro) heen. Dan bevinden we ons weer op nieuwe hoogtes en gaan we richting de 70.000 dollar (58.945 euro), aangegeven met de groene pijl in de daggrafiek hierboven.

Bearish

Mocht de druk zich naar beneden ontladen, dan houdt hopelijk de support van 51.300 dollar (43.198 euro). Anders is 45.200 dollar (38.062 euro) rond de EMA100 de volgende stevige support zoals aangegeven met de rode pijlen.

Delen:

Ramon Lagrand is groot fan van crypto in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en geeft sinds 2018 trainingen en advies aan particulieren en bedrijven hoe verstandig om te gaan met Bitcoin. Ramon houdt zich voornamelijk bezig met technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik vind die analyses hier altijd zo nietszeggend. Het kan gaan dalen of stijgen. Ja het kan gaan regenen of niet. Maar echt een onderbouwing kom ik echt nooit op deze website tegen, in ieder geval niet in de artikelen die geschreven zijn door Jerrymie. Er zijn veel betere nieuws websites én analyses.

  07/04/2021
 • Volgens mij is het spel naar de kloten

  07/04/2021
 • Kopen als de bloed door de straten vloeien en verkopen als de schoenpoetser advies geeft

  07/04/2021
 • @Marco

  Ik denk er anders over,: er zit wel een onderbouwing. , zie bovenstaande grafieken en tekst!

  Het blijft natuurlijk speculeren, je wilt zekerheid wat er met de koers gebeurd, helaas niet mogelijk anders was ik nu biljonair geweest en zat ik met een corona pilsje op de Kaaiman eilanden of een bounty eiland, ipv nu met een bounty op Texel😊

  07/04/2021
 • Meestal krijg je eerst de stevige daling van een paar dagen en dan moet hij doorpakken met deze grafieken maar snel zal het niet gaan.de eerste dagen wel denk ik

  07/04/2021
 • Marco, Altijd nietszeggend? Je komt dus wel steeds terug om nieuws te bekijken? Niemand houd je tegen om elders analyses te volgen.

  08/04/2021
 • Lachwekkend die analyses.
  Werk, ik kan dat ook.. Bitcoin gaat zeker stijgen. Het regent wel af en toe, maar de zon komt ook wel eens af en toe kijken. Maar toch, Bitcoin zou ook kunnen dalen, ondanks dat de weersvoorspelling juist zou zijn. Dus, denk er aan. Ga nu niet ineens alles verkopen. Een daling zit er in, maar voor je het weet is een stijging mogelijk. Een stijging die mogelijk records gaat breken. Maar koop nu niet ineens te veel, want een scherpe daling is ook mogelijk. In elk geval, er zit beweging in, als er tenminste iets zou gebeuren.
  Deze analyse is volledig vrijblijvend.

  08/04/2021
 • Technische analyse is geen exacte wetenschap, maar een kansberekening. Ik vind de analyses i.c.m. het nieuws vaak best een goede aanvulling.

  08/04/2021
 • Technische analyse is geen exacte wetenschap, maar een kansberekening. Ik vind de analyses i.c.m. het nieuws vaak best een goede aanvulling.

  08/04/2021