Bitcoin analyse: koersformatie kan zorgen voor stijging van 27 procent

Bitcoin beweegt al een tijdje rond de 40 duizend euro, ofwel 50 duizend dollar. Hierdoor ontstaan vanzelf kanalen waar bitcoin volgens de theorie uit moet breken. Een van deze kanalen is een ascending triangle, een stijgende driehoek, deze vormde zich ook in november van 2020.

Koersdoel is stijging van 27 procent

De blauwe strepen in de grafiek hieronder laten de koersformatie zien, elke candle staat voor 1 dag en de prijs is in dollars.

Bron: Tradingview

Het lijkt erop dat de koers zich beweegt in een ascending triangle, ofwel een stijgende driehoek in het Nederlands. Die herken je op deze manier:

 • Over de top kan je een horizontale trendlijn leggen
 • Aan de onderkant teken je een schuine trendlijn naar boven

Breekt bitcoin aan de bovenkant van de driehoek uit, dan kunnen we flinke stijging verwachten. Als vuistregel wordt gesteld dat de uitbraak even groot is als het begin van de driehoek, dat wordt hierboven aangegeven met de zwarte pijlen.

In november was er ook al sprake van een triangle, en toen werd de uitbraak bevestigd (en kon de koers maar niet stoppen met uitbreken). Als de koers door de huidige ascending triangel breekt, dan zegt de theorie dat je een stijging van 27% kunt verwachten. Het doel is dan 64 duizend dollar (54,2 duizend euro), niet geheel toevallig ook de all time high van de bitcoin koers.

Verwachting korte termijn

Een technische analyse handelt niet in zekere uitkomsten, maar juist in scenario’s. Daarom willen we inzoomen op de koers, hieronder staat elke candle voor 4 uur. De zwarte dalende lijn is op dit moment een sterke weerstand die bitcoin richting 46.750 dollar kan drukken. Vanuit daar moet de koers een richting kiezen.

In een bullish scenario zou een uitbraak een stijging richting 50 duizend dollar betekenen, daarna ligt de weg vrij voor 57 duizend dollar, ofwel 48,3 duizend euro. Blijkt de weerstand te sterk en kan zelfs de oranje lijn niet houden? Dan ligt de volgende sterke ondersteuning op 44 duizend dollar. En als zelfs deze breekt, dan ligt 41 duizend USD (34,7 duizend euro) in het verschiet.

Bron: Tradingview

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hi Jerrymie,

  We zitten nu (2-8, 13:48) op $50k.
  Kunnen we dus nu aannemen dat we in het bullish scenario zitten?
  En dus richting 57k gaan?

  2 september 2021
 • Wat een bullshit altijd . Het kan vriezen en dooien. Al zijn de grafieken nog zo mooi en het praatje zo glad niemand weet het.!Verbaas me altijd over het verhaal als de Bitcoin niet stijgt ja dan daalt hij. Wat een kletskoek.

  3 september 2021