Bitcoin analyse: dalende trend is gebroken en bodem lijkt bereikt

Bitcoin was halverwege mei nog 60.000 dollar waard, dat komt neer op ongeveer 50.000 euro. Sinds dat moment volgde de koers een dalende trend die hieronder goed zichtbaar is. Maar de trend is niet meer onze friend. Het lijkt of de koers eindelijk is uitgebroken.

Swings van tienduizenden dollars

Hieronder stelt elke candle één dag voor en de prijs is in dollars. Wat je hieronder ziet is de extreme volatiliteit waar bitcoin mee te maken heeft. Binnen een maand is de bitcoin koers gedaald van 60.000 dollar naar 30.000, om weer op te veren naar 40.000 USD.

Psychologisch en technisch

Hieronder kijken we nog steeds naar de daggrafiek, maar zoomen we iets verder uit om te laten zien dat het ontzettend knap is dat bitcoin gebroken heeft met 39.300 en 40.000 dollar.

Hoewel die twee bedragen dicht bij elkaar liggen, vertegenwoordigen ze iets anders. Bitcoin heeft drie keer proberen te breken met 39.300 USD, hieronder aangegeven met de rode pijlen. De volgende horde is dan het ronde getal van 40.000 USD, deze is vooral vanuit psychologisch opzicht belangrijk. Mensen zijn nu eenmaal dol op verkooporders op en rondom ronde getallen.

Daarnaast lopen er twee andere lijnen door de grafiek:

 • Rood laat de gemiddelde koers zien van de afgelopen 50 dagen
 • Groen zoomt nog verder uit, en laat de gemiddelde koers zien van de afgelopen 200 dagen

Verleden is beter dan heden

Idealiter handelt de huidige koers boven deze twee lijnen, want dat laat zien dat het heden beter is dan het verleden. De realiteit is dat de huidige koers lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 50- en 200 dagen. Het gemiddelde van de afgelopen 200 dagen is op dit moment 42.500 dollar. Dat klinkt nog best haalbaar. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, dat is 44.400 dollar.

Bitcoin hoeft maar 10% te stijgen om dat te bereiken, iets wat de koers gisteren overigens ook deed.

Er loert wel een gevaar, namelijk de zogenaamde death cross. Dit is een benaming voor het kruisen van de groen en de rode lijn. In het verleden is gebleken dat als het 50-dagen gemiddelde onder de 200-dagen gemiddelde duikt, de koers hard kan dalen.

Hieronder zijn twee duidelijke death crosses gemarkeerd.

Let wel, dit zijn de grootste voorbeelden van een death cross waarna de koers hard zakte. Als je verder inzoomt op de grafiek kom je er meer tegen, waarbij de impact op de koers kan verschillen.

Het is dus geen 100% zekerheid of een komende death cross zorgt voor een crash de la crème, of dat het niets meer dan een voetnoot wordt. Daarnaast is de bitcoin koers maar één 10% stijging verwijderd om boven deze twee lijnen uit te komen.

Bitcoin verwachting korte termijn

In de grafiek hieronder stelt elke candle 4 uur voor. De blauwe lijn is het gemiddelde van de afgelopen 200 dagen, de oranje lijn laat een support zien. Hieronder beschrijven we twee scenario’s, namelijk bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish scenario

Een echte stierenrijder kijkt omhoog, en springt over deze horde alsof het niks is. Als bitcoin wil stijgen, dan moet het afrekenen met 42.500 dollar, dat is een weerstand die gevormd wordt door naar het gemiddelde van de afgelopen 200 dagen te kijken.

Bearish scenario

Deze beer zit in de put, en ziet een supportzone op 37.500 dollar. Mocht bitcoin dalen, dan is het goed mogelijk dat de koers pas stuitert op dat niveau.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Haha, ik lees vaker dat death cross verhaal in jullie artikelen, met daaraan gekoppeld een uitspraak over koersverwachting. Klinkt interresant, maar wát een onzinnige indicator is dat. “Als de EMA-50 onder de EMA-200 duikt, dan is dat in het verleden een indicatie geweest dat de koers flink kan dalen”. NO SHIT! Per definitie is er al een flinke daling ingezet als de EMA-50 onder de EMA-200 komt. Even als tegengeluid een citaat van een andere website:

  “Belangrijk om bij stil te staan, is dat moving averages in principe lagging (vertraagde) indicatoren zijn en geen voorspellend vermogen hebben. Dit betekent dat beide cross-overs doorgaans een sterke bevestiging zijn van een trendomkering terwijl deze al heeft plaats gevonden, maar geen indicatie geven van een omkering die nog aan de gang is.”
  (https://academy.binance.com/nl/articles/golden-cross-and-death-cross-explained)

  Kortom, je opmerking “Het is dus geen 100% zekerheid of een komende death cross zorgt voor een crash de la crème, of dat het niets meer dan een voetnoot wordt.” klopt als een bus. Op basis van het death cross argument is dit een 0% zekerheid, want je kunt er niets over zeggen.

  16 juni 2021