Bitcoin krijgt belangrijke upgrade Taproot, alle seinen staan op groen

Bitcoin kan zich opmaken voor Taproot. De langverwachte upgrade is geslaagd voor de zogenaamde Speedy Trail, een periode waarin miners kunnen aangeven of ze Taproot steunen. In 2017 werd de laatste grote upgrade SegWit uitgevoerd, en vier jaar later is Taproot nu eindelijk aan de beurt. Verwacht wordt dat Taproot halverwege november live gaat.

Houston, we have lock in

Taproot.watch is een pagina gemaakt door Bitcoin-ontwikkelaar Hampus Sjöberg, en zij hebben een grappige video uitgebracht om de voltooiing van de lock-in-fase aan te kondigen.

Op de officiële pagina stond:

‘Deze periode heeft 1815 Taproot-signaleringsblokken bereikt, die nodig zijn voor lock-in.’

Iedereen steunt Taproot

Alle grote miningpools hebben aangegeven voor Taproot te zijn, en op een paar dissidenten na, staan ook alle kleinere pools achter de upgrade. De pools kunnen dit aangeven door een soort nieuwe blauwdruk te gebruiken als ze minen.

Gebruiken ze dit en vinden ze een blok? Dan wordt dat blok gesignaleerd als steun voor Taproot, wordt een blok zonder template gevonden, dan wordt dat gezien als een stem tegen. Minimaal 90% van de blokken in een periode van twee weken, ofwel 1.815 blokken van de 2.016 moeten groen zijn.

Wat gaat er nu gebeuren?

Bitcoin-ontwikkelaar Pieter Wuille ging in een reeks tweets verder in op wat ons nu te wachten staat. Ja, Taproot is goedgekeurd, maar dit betekent niet dat dit vanaf nu ook meteen actief is.

‘Vanaf blok 687284 heeft Taproot-signalering deze periode 1815 blokken bereikt, wat garandeert dat het bij afwezigheid van zeer diepe reorganisaties gegarandeerd vastloopt. Daarna wordt het geactiveerd in blok 709632, waarschijnlijk rond half november 2021.’

Ofwel, verwacht een soft fork van de blockchain van bitcoin halverwege november. Daarnaast zegt Wuille dat er nog veel te doen is, waaronder:

Waarom is Taproot zo belangrijk?

Fred Thiel, CEO van Marathon Digital Holdings zegt: ‘Met deze upgrade zul je zien dat Bitcoin het settlement netwerk is. Geld wordt van de ene instelling naar de andere overgemaakt, bijvoorbeeld van de ene bank naar de andere. De update zou de gegevensomvang van smart contracts verkleinen, wat op zijn beurt de transactiekosten verlaagt. Van Taproot wordt ook verwacht dat het de functionaliteit en efficiëntie van smart contracts verbetert’

Jeremy Rubin, een Bitcoin Core-bijdrager en oprichter van Judica:

‘Met Taproot krijg je optimalisatie van Bitcoin, heel anders dan hoe mensen Bitcoin tegenwoordig kennen, efficiënter en meer privacy-gericht.’

Wil je weten wat deze upgrade werkelijk brengt? Lees hier meer over Taproot.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.