Een aanval op Bitcoin komt jaren te laat

Bitcoin werd in januari 2009 op de wereld losgelaten en heeft de afgelopen twaalf jaar elke aanval doorstaan. Vroeger, toen bitcoin nog kinds was, was de cryptocurrency aanzienlijk kwetsbaarder om kapot gemaakt te worden door een staat of een andere snode partij.

Satoshi erkende dit zelfs, zoals blijkt uit zijn reactie op het idee van Wikileaks eind 2010 om donaties in bitcoin te accepteren.

It would have been nice to get this attention in any other context. WikiLeaks has kicked the hornet’s nest, and the swarm is headed towards us.

Te laat voor grootschalige aanval

Toen het nog mogelijk was om je laptop te gebruiken om bitcoin te minen, of zelfs toen je je game PC kon gebruiken, zou het voor een partij relatief triviaal zijn geweest om de blockchain en de geschiedenis van het grootboek te torpederen. Op dit moment kan dat gewoon niet meer.

Zoals Dr.Bitcoin MD deze week opmerkte, heeft het protocol een te sterk netwerkeffect ontwikkeld: De hoeveelheid rekenkracht is ontzettend hoog, het aantal nodes dat verdeeld over de hele wereld worden gedraaid is gedecentraliseerd, en de acceptatie door bedrijven, investeerders en consumenten op grote schaal.

Publieke bedrijven, publieke figuren en normale mensen zullen vandaag de dag allemaal opstaan om achter bitcoin te staan. Elke poging om het netwerk plat te gooien, zou worden beantwoord door een enorme mensenmassa. Bitcoin heeft zichzelf ingeburgerd in onze cultuur.

Apathie is gevaarlijk

Volgens Marty Bent is het enige dat tussen Bitcoin en zijn voortbestaan ​​op lange termijn staat, de apathie van zijn gebruikers. Als er te weinig nodes zijn, kan het netwerk in de toekomst gecentraliseerd worden. Gelukkig zijn er voorbeelden te bedenken waarom dit niet gaat gebeuren.

Denk bijvoorbeeld aan de splitsing van de blockchain in 2017 tussen Bitcoin en Bitcoin Cash. Er waren heel veel nodes en miners die zich inzetten om Bitcoin te beschermen tegen apathie. Bent zegt dat bitcoiners die proactieve geest levend moeten houden en moeten overbrengen bij nieuwe gebruikers naarmate de acceptatie blijft toenemen.

Keizer draagt kleren

Het risico op een gecoördineerde aanval van bijvoorbeeld een staat is onnoemelijk klein geworden, zonder dat er  onnodige financiële en sociale risico’s zouden zijn. En nee, ook een column in het FD over dat bitcoin bedacht zou zijn door een duistere onbekende, zonder onderliggende waarde, verandert daar niets aan.

Het enige gevaar wat loert, is dat bitcoiners zich niet meer verzetten tegen aanvallen en slap geouwehoer voor de clicks (hulde Simon). Bitcoin heeft waarde, en deze moet met hand en tand verdedigd worden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dit lijkt wel een evangelische gedachte

    8 maart 2021