Technische analyse: Ethereum stijgt met 10% en kan verder groeien

Vandaag is Ethereum met tien procent gestegen, in vergelijking met gisteren! De stijging kan je verklaren door middel van fundamentele factoren, zoals de groei van DeFi (Decentralized Finance), of de progressie bij de ontwikkeling van Ethereum 2.0. Maar vandaag kijken we naar de grafieken: wat kunnen we verwachten van Ethereum in de komende dagen?

Sinds begin 2020 is Ethereum met bijna 380 procent gestegen

Voordat we vooruit kijken, blikken we even terug. Net zoals Bitcoin heeft ook Ethereum een klap gekregen na de corona-crisis, maar laatstgenoemde heeft zich knap weten te herstellen. De koers is met bijna 380 procent gestegen begin dit jaar, en eindigt daarmee zelfs hoger dan het toppunt van februari. Dat kan je zien op de daggrafiek hieronder.

Ethereum presteert beter dan bitcoin

Terwijl iedereen praat over Bitcoin die de grens van 10.000 dollar passeert en op weg is naar 12.000 dollar, presteert Ethereum procentueel beter. Dat zie je op de grafiek hieronder goed terug, deze toont de procentuele stijging sinds begin 2020. Ethereum is de groene lijn en Bitcoin is de rode lijn. Ethereum is met maar liefst 222% gestegen sinds het begin van dit jaar! De stijging van Bitcoin, 55%, lijkt daarbij in het niet te vallen. Vooral vanaf 20 juli zie je een groot verschil tussen de groene en de rode lijn.

Koers uit driehoek gebroken

Terug naar nu, want het ging wel heel snel allemaal. Gisterenavond steeg de prijs van Ethereum met meer dan tien procent in drie uur tijd. Daarmee brak de coin eindelijk met de weerstand van 400 dollar (339 euro). De koers is ook uit een driehoek gebroken, die je hieronder op de grafiek ziet. Elke candle op deze grafiek stelt vier uur voor.

Het koersdoel van zo’n driehoek is even groot als de ‘opening’ aan de linkerkant. Lukt het Ethereum om het koersdoel te halen? Dan kan de prijs stijgen naar 445 dollar (377 euro).

Positief momentum zwakt wat af

Toch kan de koers ook wat dalen, of tenminste een tijdje zijwaarts gaan. Tenminste, als we uitgaan van de divergentie tussen de koers en de Relative Strength Indicator, die je op de daggrafiek hieronder ziet.

De Relative Strength Indicator (RSI) is een index-cijfer die het momentum van de koers laat zien. Divergentie betekent dat de RSI anders beweegt dan de koers. Dat zie je op de grafiek hierboven: de toppen van de RSI worden lager (groene lijnen) en de toppen van de Ethereum koers worden hoger. Dat is vaak een teken dat de prijs gaat zakken, of in ieder geval een tijd lang zijwaarts beweegt.

Ondersteuning op lange termijn

Maar er is ook goed nieuws, en dat zien we beter wanneer we nog verder uitzoomen op de grafiek. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van Ethereum, van 2017 tot en met nu. Ethereum heeft weer een belangrijk niveau herwonnen, de zone rond 360 dollar (305 euro). Sinds 2018 is het de prijs niet gelukt om boven dit niveau te komen, het was een te sterke weerstand. Nu bevindt de koers zich ruim boven dit niveau. Is dit het begin van een grote bull run voor Ethereum?

Wat verwachten we van Ethereum in de komende dagen?

We houden altijd rekening met twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Deze scenario’s zie je op de grafiek hieronder, elke candle op de grafiek stelt nu een dag voor.

Bullish
Stijgt de koers tot aan het doel van de driehoek, dan vindt Ethereum weerstand op 445 dollar (377 euro).

Bearish
Maar wat als de prijs zakt? Dan wordt 360 dollar (305 euro) het eerste vangnet, de oranje balk op de grafiek. Zoals je eerder las is deze prijs ook voor de lange termijn een belangrijke ondersteuning.

Zakt Ethereum onder de oranje balk op de grafiek, dan wordt 315 dollar (266,80 euro) de volgende ondersteuning, dat is de rode balk op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.