Terra (LUNA) kocht voor miljarden dollars bitcoin, wat is daarmee gebeurd?

Terra kocht de afgelopen maanden voor miljarden dollars aan bitcoin. Het doel hiervan was om deze BTC te verkopen voor stablecoins UST, zo kunnen ze de waarde van UST opkrikken mocht deze ooit onder de 1 dollar komen.

Aangezien UST afgelopen week daalde naar een waarde van een paar cent, is het de moeite waard om de bitcoins van Terra eens onder de loep te nemen.

Bitcoin gebruiken

Begin afgelopen week vertoonde de waarde van UST, de stablecoin van Terra, enige instabiliteit en uiteindelijk gleed de waarde steeds verder af van de beoogde 1 dollar. Om de stablecoin weer op 1 dollar te krijgen stemde de Luna Foundation Guard (LFG) in om 1,5 miljard dollar aan bitcoin in te zetten om UST te kopen. LFG is de stichting verantwoordelijk voor het toezicht op de gezondheid van het ecosysteem van Terra. Tot het ecosysteem behoren onder andere de cryptocurrency’s Luna en UST.

Reserves zijn al leeg

Vanaf begin 2022 liet LFG via voorzitter Do Kwon weten dat ze van plan zijn om voor meer dan 3,5 miljard dollar aan onder andere Bitcoin in hun reserves op te nemen. Dat werd in eerste instantie opgevangen als bullish nieuws, want koopdruk zou moeten zorgen voor stijgende prijzen. Dit kapitaal zou gebruikt worden om enorme hoeveelheden UST op te kopen, waardoor de prijs van UST stijgt, mocht deze ooit onder de 1 dollar uitkomen.

De daling begon vorige week maandag en dinsdag waren de reserves van LFG al bijna leeg. Er was geen reden meer aan en tegen het einde van de week was UST nog maar 0,13 dollar waard. Ook Luna, de andere token van Terra werd met de grond gelijk gemaakt.

De enorme mislukking van de strategie van Terra roept de vraag op: wat is er precies met die 3,5 miljard dollar gebeurd? Waar zijn al die bitcoins gebleven?

Gemini en Binance

Volgens blockchain-analyseplatform Elliptic stuurde een Bitcoin-adres geassocieerd met LFG op maandag, uren na de eerste aankondiging van LFG, ongeveer 750 miljoen dollar aan bitcoin naar een nieuw adres. Die avond werd nog eens 930 miljoen dollar aan bitcoin verzonden vanuit meerdere LFG-geassocieerde wallets naar hetzelfde nieuwe adres. Dit kwam neer op een totaal van 52.189 bitcoin, met ongeveer een waarde van 1,6 miljard dollar. Vanaf dat nieuwe adres werden al deze coins vervolgens verplaatst naar de Amerikaanse crypto-beurs Gemini.

Na deze transactie had LFG nog 28.205 bitcoins in hun reserve, tegen de toenmalige bitcoin koers was dat ongeveer 875 miljoen dollar. Dinsdagochtend vroeg werd het hele bedrag overgemaakt naar een adres van Binance.

Gebrek aan transparantie

Alle bitcoins van LFG zijn dus verdeeld tussen Gemini en Binance. Vanaf dat moment zijn de coins niet meer via de blockchain te volgen omdat ze op de beurs staan. Het is dus niet duidelijk of deze bitcoins al verkocht zijn om enorme hoeveelheden UST te kopen. Ook is het niet duidelijk of de bitcoins simpelweg zijn verplaatst vanaf dat adres naar andere wallets van LFG.

Do Kwon schreeuwt het hele jaar al van de daken dat LFG voor miljarden dollars bitcoin koopt, en het zou hem sieren als diezelfde transparantie ook werd toegepast op de nasleep van de Terra-ramp.

CZ, de CEO van Binance, verwacht ook meer transparantie van LFG en van Do Kwon. Hij hoopt dat cryptoprojecten in de toekomst meer inzicht geven over hun eigen coins en kas.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Allemaal boernbedrog

    16 mei 2022