Terra Classic USTC schiet omhoog, kan deze crypto 1 dollar worden?

Op een verder troosteloze dag voor de cryptomarkt, lijkt de stablecoin van Terra Classic de enige die er zin in heeft. De waarde is de afgelopen 24 uur met 22% gestegen, maar lijkt deze stijging niet door te kunnen zetten. Wat is er aan de hand?

Stablecoin USTC is niet zo stabiel

De munt heet officieel TerraClassicUSD en wordt afgekort met USTC. Het is een zogenaamde stablecoin, het idee is dat zo’n munt altijd de waarde vertegenwoordigt van een fiatvaluta zoals de dollar of euro.

De naam heeft het wellicht al weggegeven, maar USTC volgt de koers van de dollar en zou in theorie altijd 1 dollar waard moeten zijn.

Maar dan zou dit wel een heel saai artikel worden.

In mei van dit jaar waren er veel problemen bij het toenmalige Terra Luna, hier hebben we uitvoerig over geschreven, maar een van de resultaten was dat de stablecoin niet zo stabiel meer was en de waarde van 1 dollar niet langer kon vasthouden.

Hierboven de koers van USTC (vroeger heette de munt UST) en op 13 mei stortte de boel overduidelijk in elkaar.

De waarde zakte van 1 dollar naar waardeloos. Inmiddels kroop de koers de afgelopen dagen van net onder de 0,03 USD naar 0,045 dollar. Is dit het begin van een opmars richting 1 dollar?

Wat is de reden van deze stijging?

Hoop.

De reden van een stijging is altijd hoop op betere dagen.

In dit geval wordt die hoop gevormd door een voorstel geschreven door Tobias Andersen, een ontwikkelaar bij Terra. Hij publiceerde gisteren een vlammend betoog waarin hij voorstelt dat de Terra Classic-community er alles aan moet doen om USTC weer op 1 dollar te krijgen.

Vlak na publicatie steeg USTC iets meer dan 57% op Binance de beurs met de hoogste liquiditeit.

Hoewel het doel van Andersen ambitieus is, zijn we vooral benieuwd hoe hij dit voor elkaar wil krijgen in de praktijk.

Nieuwe ideeën voor USTC

Andersen zegt dat USTC weer 1 dollar waard kan worden, en blijven, door bedrijven te overtuigen om de blockchain van Terra Classic te gebruiken. Om nieuwe bedrijven te overtuigen gebruik te maken van Terra Classic, een naam die voor altijd middels een asterisk verbonden zal zijn met Do Kwon, heeft Anderson een paar ideeën opgeschreven:

  • USTC uit de roulatie te halen door schaarsheid te creëren. Ofwel middels quantitative tightening, dat is de tegenhanger van quantitive easening, de term voor het printen van geld door centrale banken.
  • Opzetten van pools. Denk aan Dagobert Duck die in een zwembad vol muntjes springt. Een cryptoproject kan een eigen zwembad met een eigen crypto starten, en de waarde van deze crypto wordt gekoppeld aan USTC en kan alleen verhandeld worden tegen Luna Classic en USTC.

Dat klinkt allemaal heel ambitieus, maar legt niet uit hoe USTC weer 1 dollar waard kan worden. Het aantrekkelijk maken om gebruik te maken van de blockchain van Terra Classic is iets heel anders dan onderpand te hebben om de waarde van een stablecoin te garanderen.

Hoe blijven stablecoins 1 dollar?

Mochten al zijn ambities waar worden, dan zal dit zeker van invloed zijn op de koers van LUNC, de token van het netwerk. Maar dit is geen reden waarom USTC weer gekoppeld zou kunnen worden aan de dollar.

Er zijn wel een paar manieren voor een stablecoin om een beoogde waarde te behouden.

Circle en Tether houden voor hun USDC en USDT echte dollars vast in kas. Gebruikers kunnen hierdoor altijd hun stablecoins inwisselen voor echte dollars.

MakerDAO’s heeft een stablecoin genaamd DAI, en dit project gebruikt een overcollateralisatieproces. Moeilijk woord, maar dit betekent gewoon dat gebruikers ethers of andere crypto’s kunnen storten waarvoor ze DAI krijgen.

De derde manier, en dit is waar Terra Luna hopeloos mee gefaald heeft, is om de waarde middels een algoritme te stabiliseren. Gebruikers konden 1 USTC (voorheen UST) krijgen door voor 1 dollar waarde aan LUNA in te leveren, en vice versa.

Toen de koers van LUNA echter instortte, kon de stablecoin zijn waarde niet meer behouden en verloor de markt al zijn vertrouwen in deze munten. UST, LUNA en de rest van het Terra-ecosysteem stortten in, waardoor binnen enkele dagen meer dan 40 miljard dollar aan waarde uit de cryptomarkt verdween.

De crash was zo erg, dat Amerikaanse wetgevers een verbod willen van twee jaar op dit soort stablecoins. Als dat verbod er doorheen komt, dan wordt het nog lastiger voor USTC om het vertrouwen van het publiek te winnen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.