Terra Luna 2.0 (LUNA) stijgt vrijwel uit het niets met 285%, wat is er aan de hand?

We kennen Luna allemaal van de spectaculaire ineenstorting van het Terra protocol, de USD Terra en de originele LUNA token. Een groep fanatiekelingen heeft het project daarna opgepakt en vandaag is de nieuwe LUNA token aan een reis naar de maan begonnen.

Luna naar de maan

Op het moment van schrijven noteert de LUNA token voor de afgelopen 3 uur een plus van 285% procent. Een indrukwekkende stijging die een paar dingen kan betekenen. In eerste instantie kan het een reflectie van het succes van het nieuwe project zijn. Maar het is ook mogelijk dat een paar grote whales momenteel met de token spelen. Het project heeft namelijk een relatief lage market cap van ongeveer 650 miljoen euro en dat is voor de crypto-wereld an sich niet indrukwekkend. 

LUNA/USDT 15M

Dat betekent dat er met kleine hoeveelheden kapitaal grote koersveranderingen mogelijk zijn. Als een paar whales met elkaar afspreken om de koers een pomp te geven, dan is het mogelijk om stijgingen als die van vandaag te veroorzaken. De bovenstaande afbeelding van Whale Hunter leert ons dat er vanmorgen inderdaad een grote speler actief is geweest. De whale in kwestie kocht voor bijna 1,5 miljoen euro aan LUNA, voordat de token aan de koersexplosie begon.

Die aankoop kan LUNA de push hebben gegeven die nodig was om de stijging te veroorzaken. Als er bijvoorbeeld veel short-posities openstonden, dan kunnen die door dergelijke orders een margin call krijgen. De handelaren in kwestie moeten dan snel reageren om de liquidatie van hun posities te voorkomen. Lukt dat niet, dan moeten ze de markt op om LUNA te kopen, wat de koers verder opdrijft. Dit noemen we een short-squeeze.

Wie zit er achter Terra 2.0?

Je zou het niet verwachten, maar het nieuwe Terra 2.0 is na de crash van de originele versie wederom opgestart door Do Kwon. Uiteindelijk is Do Kwon ook het brein geweest achter de synthetische USD Terra stablecoin, de munt waar de ellende allemaal begon voor de eerste versie van Terra. Dat mensen überhaupt vertrouwen hadden in Do Kwon en dat hij de kans heeft gekregen om dit te doen, mag dus een wonder heten. Met de eerste versie van Terra is namelijk voor bijna 40 miljard euro aan vermogen in rook opgegaan.

In eerste instantie begon Terra 2.0 dan ook niet heel bevorderend. Vrij snel na de lancering stortte de koers naar beneden en werd Do Kwon vooral uitgelachen. Nu lijkt de sluwe ondernemer toch iets voor elkaar te hebben gekregen, want vandaag gaat het project werkelijk door het dak. Met de kanttekening dat Terra 2.0 nog altijd maar een market cap van 650 miljoen euro heeft.

Opvallend is overigens dat de afgelopen week ook Luna Classic, een andere versie van het protocol, een bizarre stijging heeft doorgemaakt. Luna Classic heeft op 26 augustus een belangrijke upgrade achter de rug en dat lijkt zich uit te betalen. Ook de market cap van dit project is indrukwekkend te noemen. Met ongeveer 3 miljard euro staat Luna Classic op plek 26 op CoinMarketCap.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dit kan dus gewoon een één malige super opleving zijn, want ik denk dat de whale in kwestie zijn korte termijn winst.
    Wel snel zal innen

    9 september 2022
  • Waarom kan ik m’n Luna 2 niet verkopen?

    9 september 2022
    • heb je deze bekomen met de airdrop van de luna classic dan staan deze nog een tijd vast ter bescherming van het terra 2 kapitaal

      10 september 2022