Terugblik maand juni: Alles over de koers van bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en litecoin (LTC) en ripple (XRP)

Het is alweer de laatste vrijdag van de maand. Dat leent zich goed voor een terugblik! Hoe hebben cryptomunten zoals bitcoin, ether, litecoin en xrp gepresteerd in juni? Het was hoe dan ook een heftige rit..

Geen zin om terug te lezen? Geen probleem! Axel praat je graag bij:

Bitcoin: de 10.000 dollar doorbroken!

Prijs op 1 juni: 7.666 euro (8.730 dollar)
Prijs nu: 10.029 euro (11.421 dollar)
Verandering: +30,81%

Bekijk actuele koers bitcoin

Juni stond voor bitcoin in het teken van de run richting de 10.000 dollar. Maar de weg naar deze prijs was hobbelig. Zo daalde de waarde van bitcoin begin juni bijvoorbeeld tien procent in slechts twee uur tijd.

Tijden veranderen snel in de cryptowereld: midden juni zag het er namelijk een stuk rooskleuriger uit voor bitcoin. In onze koersanalyse van 18 juni begonnen we al voorzichtig te hopen: is 10.000 dollar soms haalbaar?

10.000 dollar is een belangrijk niveau, het dient als een soort psychologische grens voor veel investeerders. Op 22 juni werd dan eindelijk deze grens doorbroken.

Vanaf dat moment ging het snel, op Twitter werd de vergelijking met de bull market van 2017 al snel getrokken. Bitcoin brak de 11.000 dollar, 12.000 dollar en 13.000 dollar zonder enige moeite. En bijna werd ook de 14.000 dollar gehaald.

Maar daar stopte het, althans voorlopig. De koers van bitcoin zakte met bijna 2.200 euro (2.500 euro) in een kwartier, op woensdagavond om 22:30.

Het is wel duidelijk, de koers daalt flink. Maar als we het positief bekijken: bitcoin is nog steeds ruim dertig procent meer waard dan begin juni.

Ether: strijd om de 270 dollar

Prijs op 1 juni: 240,56 euro
Prijs nu: 264,73 euro
Verandering: +10,05%

Bekijk actuele koers ethereum

De koers van ether toont veel gelijkenissen met bitcoin in juni. Toch vecht ook ether zijn eigen strijd. In juni is ether namelijk door een belangrijke weerstand gebroken.

Voor ether is 270 dollar (237 euro) een belangrijk niveau. Net zoals 10.000 bij bitcoin een enorme grens was. 270 dollar was namelijk eind 2017 een belangrijke ondersteuning. En ook even in augustus en begin september 2018.

Op 5 september 2018 zakte de waarde van ether onder deze ondersteuning. Vanaf dat moment werd de ondersteuning een weerstand.

Het heeft nog een flinke tijd geduurd voordat ether er bovenop kwam. Op 21 juni is ether door deze weerstand gebroken. En met succes! Ether haalde op het hoogtepunt een waarde van 360 dollar (320 euro).

Op het moment van schrijven is de waarde weer wat gedaald, maar we noteren nog steeds groene cijfers.

Ook Litecoin bevindt zich op een interessant punt

Prijs op 1 juni: 102,83 euro
Prijs nu: 103,78 euro
Verandering: 0,92%

Bekijk actuele koers litecoin

Bekijk je alleen de cijfers hierboven, dan lijkt litecoin wel een stablecoin. Litecoin sluit de maand namelijk niet veel hoger dan het de maand begonnen is.

Maar niets is minder waar. Begin juni maakte litecoin nog een stevige rally richting de 120 euro. Verschillende analisten wijzen erop dat deze koersstijging te maken heeft met de litecoin block halving, die wordt verwacht op 6 augustus dit jaar.

Maar net zoals ether en bitcoin maakt ook litecoin een flinke correctie. En net als ether bevindt litecoin zich nu op een interessant punt. De waarde van 100 euro is namelijk een belangrijk ondersteunend niveau geweest in heel 2018.

Dat zie je terug op onderstaande grafiek. Tot aan de zomer van 2018 wist de litecoin koers ondersteuning te vinden rond de 100 euro. Maar op 23 juni zakte bitcoin door de ondergrens. Dit duurde tot aan 14 december, toen litecoin een bodem vormde.

In juni dit jaar brak litecoin met overtuiging door de 100 euro. Litecoin maakt daarna op hetzelfde moment als bitcoin een flinke correctie. Nu wordt het spannend, want het lijkt erop dat litecoin de ondersteuning aan het testen is. Oftewel: het wordt erop of eronder voor litecoin in juli.

Al met al heeft litecoin dus een redelijk positieve maand achter de rug!

Ripple (XRP): een bewogen maand

Prijs op 1 juni: 0,39 euro
Prijs nu: 0,36 euro
Verandering: -7,7%

Bekijk actuele koers XRP

Ten slotte heeft ook XRP een heftige maand achter de rug. Op 9 juni werd het dieptepunt van 34 cent gehaald. Daarna begon de opmars richting het voorlopige hoogtepunt van 43 cent.

Anders dan bij bitcoin, ether en litecoin lijkt de koers van XRP zich heftig te bewegen op fundamenteel nieuws. Zo steeg XRP met bijna negen procent toen het bedrijf Ripple een samenwerking aankondigde met MoneyGram, een internationaal betaalverwerker.

Verder toont de koers van XRP opvallend veel gelijkenissen met de koers van bitcoin en ether. Op hetzelfde moment bereikt de koers van XRP een piek. Daarna daalt de waarde weer flink.

Disclaimer: dit artikel is geschreven op vrijdag 28 juni om 10:30. Wil je de meest actuele koers bekijken? Kijk dan op onze koerspagina’s.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.