Tesla verkocht bitcoin om liquiditeit van markt te testen

Deze week was het de beurt aan Tesla om de eerste kwartaalcijfers voor 2021 te publiceren. In het door Tesla gepubliceerde rapport stond onder andere dat de autofabrikant voor 272 miljoen dollar (228 miljoen euro) aan bitcoin verkocht heeft. Daar moet meteen bij gezegd worden dat het bedrijf van Elon Musk alsnog meer dan 2 miljard euro aan bitcoin op de balans heeft staan.

Ondanks de verkoop van meer dan 200 miljoen aan bitcoin wist Tesla maar een winst van ongeveer 84 miljoen euro te boeken. Grappig feitje is dat Tesla al meer winst heeft geboekt op de bitcoin koers dan met de totale autoverkoop van de afgelopen 14 jaar.

Elon Musk onder vuur door bitcoin-verkoop Tesla

Niet lang nadat de kwartaalcijfers van Tesla in het publieke domein waren verschenen, kwam ook de eerste kritiek op Elon Musk naar buiten. Dave Portnoy, de oprichter van het populaire wedkantoor Barstool Sports, verweet Musk bitcoin te hebben gekocht om de prijs van de digitale munt met zijn populariteit op te pompen en daarna op het grote publiek te dumpen.

Musk reageerde op de beschuldigingen van Portnoy door hem te vertellen dat hij nog nooit enige van zijn eigen bitcoin heeft verkocht en dat Tesla enkel 10% van haar bitcoin heeft verkocht om de liquiditeit van bitcoin als alternatief voor het aanhouden van cash te bewijzen. Het bijzondere aan de tweet van Elon was dat hij hiermee voor het eerst publiek bekendmaakt zelf ook bitcoin te bezitten.

Alles wijst erop dat de populaire oprichter van Tesla steeds meer sympathie krijgt voor bitcoin. Precies een week geleden ging hij samen met Twitter CEO Jack Dorsey staan voor de positieve klimaatafdruk van bitcoin. Volgens het onderzoekspaper van Square dat beide heren middels de tweets ondersteunden is bitcoin de sleutel tot het succes van duurzame energie.

Tesla heeft geloof in lange termijn waarde van bitcoin

Tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers ging Tesla CFO Zach Kirkhorn ook in op de beslissing van het bedrijf om in bitcoin te investeren, een deel te verkopen in maart en de visie voor de lange termijn. ‘Elon en ik waren op zoek naar een middel om geld dat we niet direct nodig hebben te bewaren, waar we ook een behoorlijk rendement op mochten verwachten zonder liquiditeit in te leveren,’ aldus Kirkhorn.

Tesla is momenteel bezig met het bouwen van enorme productiefaciliteiten in Austin en Berlijn en dat in combinatie met de tekorten op de chipmarkt, maakt het voor de autofabrikant belangrijk om snel bij hun geld te kunnen. ‘In de traditionele financiële wereld zijn er weinig investeringen met dezelfde eigenschappen als bitcoin. We zijn tot nu toe heel tevreden over de liquiditeit van de bitcoin markt,’ ging Kirkhorn verder.

Hoewel Tesla in maart van dit jaar dus een deel van de ingenomen bitcoin-positie verkocht heeft het bedrijf vertrouwen in de lange termijn waarde van de digitale munt. Volgens Kirkhorn is Tesla van plan om de bitcoin die het nog in bezit heeft voor de lange termijn te bewaren en hetzelfde plan hebben ze voor de bitcoin-inkomsten uit de verkoop van voertuigen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.