Tesla verkocht geen bitcoin in vierde kwartaal 2021

Het verhaal deed de ronde dat het Tesla van Elon Musk in het vierde kwartaal van 2021 al hun bitcoin had verkocht. Na de bekendmaking van de cijfers bleek echter dat hier niets van waar is. De populaire fabrikant van elektrische voertuigen heeft in het laatste kwartaal van 2021 geen bitcoin verkocht of gekocht. Wat betekent dat de bitcoin-reserves van het bedrijf nog op hetzelfde niveau zitten als na de laatste verkoop in maart 2021.

Wat Tesla mogelijk interessant maakt voor bitcoin is dat het bedrijf steeds meer winst maakt. Waar het enkele jaren geleden nog in een financieel wankele positie zat, gaat het nu steeds beter met de automaker. Hetgeen betekent dat er steeds meer dollars op de balans staan die in potentie richting bitcoin kunnen vloeien. Als het bedrijf eerder bedacht heeft dat bitcoin een goede investering is voor die dollars, dan is de kans aanwezig dat ze daar nu nog steeds zo over denken.

De bijzondere relatie tussen Tesla en Bitcoin

Vorig jaar februari kondigde Tesla vrijwel uit het niets aan voor meer dan 1 miljard euro aan bitcoin te hebben gekocht. Niet lang daarna werd 10 procent van die positie verkocht met de uitleg dat Tesla de liquiditeit van de markt wilde testen. Vervolgens kwam in mei 2021 ineens het statement dat Tesla vanwege klimatologische bedenkingen geen bitcoin meer accepteert als betaalmiddel. Betalen met bitcoin zou pas weer een mogelijkheid zijn zodra de energiemix van het netwerk voor 50 procent uit duurzame energie bestaat.

Inmiddels lijkt door het mining netwerk aan die eis te zijn voldaan, maar Tesla heeft nog altijd niets van zich laten horen. Het is dus wachten op groen licht van de autofabrikant die sinds kort wel dogecoin accepteert voor merchandise. Hetgeen ergens vreemd is, aangezien dogecoin ook op Proof-of-Work draait en minder efficiënt is dan bitcoin.

Minder efficiënt als je kijkt naar de hoeveelheid energie die het netwerk verbruikt in verhouding tot de totale waarde van het netwerk en het transactievolume. In die zin lijkt het een kwestie van tijd voordat je weer een Tesla kunt kopen met bitcoin. De kans is natuurlijk ook aanwezig dat Tesla betalen met bitcoin weer toestaat nadat ze meer bitcoin hebben gekocht. Dat zou op papier een relatief eenvoudige manier zijn om een nieuwe investering en hun oude investering extra kracht bij te zetten.

Geen verlies op bitcoin in vierde kwartaal

De boekhoudregels in de Verenigde Staten schrijven voor dat ieder koersverlies op bitcoin in de kwartaalcijfers verwerkt moet worden. Het afgelopen kwartaal is de bitcoin koers echter niet gedaald ten opzichte van het einde van het derde kwartaal van 2021. Waardoor de waarde van de bitcoin op de balans van Tesla voor de boekhouding gelijk is gebleven. Bijzonder aan de regels is dat een eventuele winst niet zomaar in de boekhouding meegenomen mag worden.

Deze kunnen pas in de boekhouding worden verwerkt op het moment dat een bedrijf besluit de bitcoin te verkopen. Op dat moment is er voor de boekhouding pas sprake van een winst en dat kan voor een vertekend beeld zorgen. Voor bitcoin zou het goed zijn als deze regels worden herzien.

Het maakt bitcoin er voor beursgenoteerde bedrijven immers niet aantrekkelijker op. Als de winst pas mag worden meegenomen in de boekhouding bij een verkoop. Dan kan dat de financiële conditie van het bedrijf op papier slechter maken. Hetgeen betekent dat een bedrijf daardoor in de toekomst problemen kan krijgen bij het ophalen van kapitaal. Aldus het volgende hoofdstuk in het boek dat Tesla en Bitcoin heet.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.