Elon Musk: Tesla heeft 75% van bitcoin reserves verkocht

Een jaar nadat Tesla met veel bombarie voor 1,5 miljard dollar bitcoin kocht, heeft het autobedrijf van Elon Musk 75% van deze coins alweer verkocht.

Tesla verkoopt 75% van bitcoinreserves

De interesse van Tesla in bitcoin werd door velen lange tijd afgedaan als onnodige afleiding en een bijzaak voor het bedrijf. Maar toen een grote covid-lockdown in China Tesla dwong om zijn fabriek in Shanghai binnen 22 dagen te sluiten, waren ze maar al te blij dat bitcoin zo liquide is. Binnen no-time verkocht Tesla 75% van zijn bitcoinbezit om de kasreserves aan te vullen.

Elon Musk deelde het volgende tijdens de earnings call van gisteren:

“De reden dat we een aantal van onze bitcoin-holdings hebben verkocht, was dat we niet zeker wisten wanneer de covid-lockdowns in China zouden verminderen, dus het was belangrijk voor ons om onze kaspositie te maximaliseren.”

Geen oordeel over bitcoin

Ondanks dat Musk bitcoin verkocht, zegt hij hiermee BTC niet afschrijft:

“Dit moet niet worden opgevat als een oordeel over bitcoin. Het is gewoon dat we ons zorgen maakten over de algehele liquiditeit van het bedrijf.”

De tijd zal ons leren of hij dit meent, of dat hij dit alleen zegt om zijn populariteit onder bitcoiners te handhaven.

Bitcoin koers ongunstig voor Tesla

In het eerste kwartaal van 2021 waren de bitcoins van Tesla (volgens Tesla zelf) op het hoogste punt 2,48 miljard dollar waard. Eind 2021 was dit ongeveer 2 miljard dollar waard. Het bedrijf heeft helaas niet gedeeld tegen welke gemiddelde prijs de bitcoins zijn verkocht en het is ook niet duidelijk hoeveel verlies Tesla hierop heeft geleden.

Wat wel duidelijk is, is dat de bitcoin koers begin van het jaar bijna 48 duizend dollar was, en dat op het moment van schrijven de waarde ongeveer de helft daarvan is.

Analist Brian Johnson van Barclays schatte eerder deze week dat Tesla 460 miljoen dollar verlies zou leiden als ze hun bitcoins daadwerkelijk zouden verkopen.

Bitcoin is een bijzaak van een bijzaak

Musk zei ondanks dat Tesla BTC verkocht, het bedrijf “zeker open staat voor het vergroten van ons bitcoin-bezit in de toekomst” en geen van zijn dogecoin heeft verkocht. Toen hem echter werd gevraagd naar het potentieel van bitcoin als hedge tegen inflatie, zei Musk dat het belangrijkste doel van Tesla is om de overgang naar duurzame energie te versnellen, en noemde hij bitcoin “een bijzaak voor een bijzaak”.

Snelle auto’s, snelle winst

In het eerste kwartaal van 2021, kocht Tesla voor miljarden dollars bitcoin. Het doel was om flexibeler te worden, te diversifiëren en rendement te halen uit zijn contanten. Dat rendement werd al snel behaald want Tesla verkocht 10% toen de koers steeg. Binnen een paar maanden hadden ze hiermee een winst van 101 miljoen dollar verzilverd. Maar Elon Musk zei destijds dat dit niet om het geld ging, maar dat hij wou testen hoe liquide Bitcoin is. Juist.

Zachte diamanten

In mei vorig jaar zei Musk dat Tesla zou stoppen met het accepteren van bitcoin voor Tesla-auto’s. Er was veel publieke druk omdat Tesla zich profileert als een duurzaam bedrijf, en het minen van bitcoin juist veel energie verbruikt. Musk reageerde hierop door te stellen dat Tesla geen bitcoin zal verkopen, maar dat ze alleen de acceptatie stop zullen zetten.

Een week later tweette Musk dat Tesla diamond hands heeft.

Helaas.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Jammer dat mijn reacties worden weggehaald. Ik denk juist dat een website als deze positief nieuws moet brengen. Dat we Musk niet kunnen vertrouwen op zijn uitspraken was ook al oud nieuws toch!? Wie gaat er miljarden pompen in BC / Doge om vervolgens er verlies mee te willen maken. Natuurlijk gaat hij verkopen zou dom zijn als hij het niet zou doen. Hij is en blijft een handelaar ook in de coins market.

  21 juli 2022
  • Hoi Arthur!

   Wij halen alleen reacties weg die linkjes bevatten of discriminerend/ racistisch zijn. Jouw reactie bevatte een linkje, dus die kunnen we helaas niet plaatsen.

   Daarnaast zijn alle schrijvers hier onafhankelijk en kunnen ze schrijven over zowel positieve als negatieve dingen. Als wij alleen maar positiviteit gaan verspreiden krijgt men een vervormd beeld van de cryptomarkt. Wij proberen hierin zo genuanceerd mogelijk te werk te gaan en altijd beide kanten te belichten.

   Vriendelijke groet,
   Kasper Wienk

   21 juli 2022
   • Jullie halen alles weg wat niet in jullie voordeel is, vanaf dat je maar iets negatief zegt over de schrijver bv wordt je reactie in no-time verwijderd.

    22 juli 2022
    • Hoi Mike!

     Je mag alles over ons zeggen en die reacties zullen wij ook altijd toelaten. (Ook negatieve dingen!)

     Vriendelijke groet,
     Kasper Wienk

     22 juli 2022