Helpt Tether (USDT) Bitcoin naar 11.000 dollar?

Even was er vuurwerk dit weekend. Bitcoin schoot gisteren boven 10.500 dollar (8.854 euro), maar lang kon ‘s werelds eerste cryptocurrency dit niveau niet vasthouden. Wanneer maakt bitcoin zijn volgende beweging? En kan de stablecoin tether (USDT) daarin een rol spelen?

Weerstand op 10.580 dollar

Deze maand is 10.580 dollar (8.920 euro) een forse weerstand voor de koers van bitcoin. Dit niveau is de groene lijn op de vier uurs-grafiek hieronder. Het lukt de prijs maar niet om boven deze lijn uit te stijgen. Pas als dat wel lukt, kunnen we weer dromen van een koers boven 11.000 dollar (9.275 euro).  

Maar op weekniveau ondersteuning

Op de korte termijn beweegt bitcoin zijwaarts, maar op langere termijn ziet het er nog steeds prima uit. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin. De groene lijn geeft de waarde tussen 10.100 dollar (8.517 euro) en 10.300 dollar (8.685 euro) weer.

Dat bitcoin op weekniveau nog steeds ondersteuning vindt op dit gebied, is positief. Deze vroegere weerstand (rode pijlen) kan nu juist een steun vormen voor het begin van een nieuwe bull run.

Kan tether bitcoin een handje helpen?

En wellicht kan tether (USDT) daarin wel iets betekenen voor bitcoin. Sinds 31 augustus is de totale marktwaarde van USDT gestegen met 4,7 miljard dollar. In totaal circuleert er nu voor 14,7 miljard dollar aan USDT op de cryptomarkt.

Of er een causaal verband is tussen de marktwaarde van tether en de bitcoin koers is moeilijk te bewijzen. Maar een prijsstijging van bitcoin valt wel altijd gelijk met het bijdrukken van USDT. Dat zie je terug op onderstaande grafiek. De candles laten de dagkoers van bitcoin zien, de groene lijn is het de waarde van alle USDT op de cryptomarkt.

Tether (USDT) is een stablecoin, een cryptocurrency met een waarde die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Tethers worden uitgegeven door Tether LTD. In theorie is elke USDT gedekt door een dollar op de bankrekening van Tether LTD, maar in de praktijk is Tether LTD daar wat vager over.

De munt wordt vaak op cryptocurrency exchanges gebruikt, om bijvoorbeeld bitcoin te verkopen voor dollar. Door USDT te gebruiken blijven de dollars op de exchange, waardoor je snel weer kan instappen als je verwacht dat bitcoin weer gaat stijgen.

Sommige analisten zijn van mening dat tether de prijs van bitcoin kan opdrijven. Zoals je in de grafiek hierboven ziet stijgt bitcoin elke keer wanneer de marktwaarde van tether ook omhoogschiet. Maar wanneer je goed kijkt, is het verband wat moeilijker te zien. Soms drukt tether meer stablecoins pas nadat de koers van bitcoin is gestegen.

Daarnaast heeft tether nu ook meer use-cases, het is lang niet meer alleen een middel om mee te handelen op traditionele cryptobeurzen. Zo kan je USDT bijvoorbeeld ook gebruiken op DeFi-beurzen, door bijvoorbeeld de stablecoin uit te lenen aan andere traders.

Volgens een onderzoek van Chainalysis wordt tether ook vaak gebruikt om kapitaal te verzenden vanuit China. Tether vormt daarmee een handig alternatief om de kapitaalrestrictie van 50.000 dollar per jaar te omzeilen,

Wat verwachten we van bitcoin?

Het bijdrukken van tether (USDT) kan de koers van bitcoin dus een handje helpen. Maar op korte termijn beweegt bitcoin nog steeds tussen 10.000 dollar (8.427 euro) en 10.500 dollar (8.848 euro). Wat verwachten we van de komende dagen? 

Bullish

Stijgt bitcoin, dan komt bitcoin opnieuw 10.580 dollar (8.915 euro) tegen. Dat is de groene lijn op de grafiek. Pas als dit niveau wordt doorbroken, kunnen we misschien gaan kijken naar 11.000 dollar.

Bearish

Maar wat als bitcoin daalt? Wanneer de koers onder 10.303 dollar zakt (8.682 euro, de oranje lijn), wordt 10.000 dollar (8.428 euro) de volgende ondersteuning. Dat is de rode lijn op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.