Onderzoek bewijst dat Tether genoeg dollars in kas heeft, goed voor cryptocurrency-industrie

Tether heeft een rapport gedeeld van accountantskantoor Moore Cayman waaruit blijkt dat de stablecoins volledig worden ondersteund door fiatgeld. Voor elke uitgegeven USDT zou één dollar (of een equivalent) in kas aanwezig zijn. Betekent dit het einde van de Tether-FUD?

Meer geld in kas dan uitgegeven

Het rapport dateert van 28 februari en bevat een assurance-opinie van Moore Cayman dat de geconsolideerde activa van Tether de geconsolideerde verplichtingen op die datum overtroffen. Ofwel, ze hebben meer dollar in kas dan dat ze USDT hebben uitgegeven. De reden van dit rapport is dat er veel twijfels bestaan, ook bij regelgevende instanties, of Tether wel aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Concreet bedroegen de geconsolideerde totale activa van Tether op 28 februari bijna 35,3 miljard  dollar en de geconsolideerde totale verplichtingen bedroegen 35,2 miljard USD. Op dat moment was er voor 35,1 miljard dollar aan uitgegeven stablecoins. Dat betekent dat de reserves van Tether het bedrag overschreden dat nodig is om de uitgegeven stablecoins in te lossen, volgens het rapport.

Concurrent USDC plukt vruchten

In het rapport staat trouwens niet hoe de reserves van Tether worden vastgehouden, een zorg die critici in het verleden hebben geuit. Concurrent Centre heeft stablecoin USDC en deze geniet het vertrouwen dat ze genoeg echte dollars op de bankrekening hebben staan. Dat vertrouwen betaalt zich uit in het feit dat bijvoorbeeld Visa gebruik gaat maken van deze stablecoin (en niet van die van Tether) op hun platform.

Geld en kasequivalenten

Stuart Hoegner vertegenwoordigt Tether en Bitfinex, hij zegt: ‘Alle Tether-tokens worden volledig ondersteund door Tether’s reserves, zoals dit rapport aantoont.’ Hij zegt dat Tether zijn reserves aanhoudt in geld en kasequivalenten en dat het bedrijf daar al jaren duidelijk over is.

Moore Cayman, onderdeel van het in Londen gevestigde accountantskantoor Moore Global, heeft het assurance-rapport opgesteld op basis van een geconsolideerd reserverapport dat Tether aan hen heeft verstrekt.

‘Wij zijn van mening dat het door ons verkregen bewijs voldoende en geschikt is om een ​​redelijke basis te bieden voor ons assurance-oordeel’, aldus Moore Cayman. ‘Het management van Tether Holdings Limited is verantwoordelijk voor zijn beweringen in de CRR die betrekking hebben op de geconsolideerde activa van Tether Holding Limited ter dekking van de uitgegeven geconsolideerde verplichtingen.’

Hoegner zei dat Moore Caymen de vastgestelde en erkende procedures voor de assurance-opdracht heeft gevolgd. ‘Dit omvat onafhankelijk onderzoek van onder andere uitgebreide bank- en fondsoverzichten, blockchain-gegevens, goudtellingen, contracten en financiële en andere werkdocumenten die zijn verkregen van derden.’

FUD betekent Fear, Uncertainty and Doubt. Er werd online veel FUD verspreid over Tether, maar dat lijkt op basis van deze bevindingen onterecht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.