Tether lanceert goud product gebouwd op blockchain van Ethereum en Tron

Afgelopen donderdag lanceerde Tether een nieuw product genaamd Tether Gold (XAUt). Deze cryptocurrency is beschikbaar als ERC-20 token op de blockchain van Ethereum en als een TRC20-token op die van TRON.

Gouden stablecoin

Het is een soort stablecoin maar dan niet gekoppeld aan fiat valuta maar aan goud. Elke token vertegenwoordigd één troy ounce fysiek goud en volgens Tether worden deze in een Zwitserse kluis bewaard. Nu heeft Tether niet de beste reputatie als het gaat om het waarmaken van wat ze werkelijk in kas hebben, dus het is wachten op de eerste audit.

Paolo Ardoino, CTO van Tether:

‘Er is een groeiende vraag naar het digitaliseren van fysiek goud, waardoor de lancering van Tether Gold een innovatie is in het crypto-ecosysteem. Tether Gold biedt de gecombineerde voordelen van zowel fysieke als digitale activa, waardoor de nadelen van het bezit van goud op meer traditionele manieren worden weggenomen, zoals hoge opslagkosten en beperkte toegang.’

Net als tether kan de XAUt-token kan worden verzonden worden naar elk willekeurig tether wallet. Wat dat betreft niet veel anders dan andere cryptocurrency’s.

Elke token is uniek

Tether claimt dat het goud wat tot een token toegewezen is identificeerbaar is door een uniek serienummer, zuiverheid en gewicht. Tokenhouders kunnen de details van de goudstaven waar zij de bijbehorende token van bezitten verifiëren via de Tether Gold-productpagina op de Tether-website.

Elke token vertegenwoordigd dus één troy ounce goud en elke token kan opgedeeld worden tot zes decimalen. Je moet dus minimaal 0,000001 troy goud kopen wil je een token bezitten.

Hoge eisen

Op de website staat ook dat houders van dergelijke tokens deze kunnen inwisselen voor fysiek goud. Daarvoor moeten ze wel het volledige verificatieproces van TG Commodities Limited hebben voltooid. Een andere vereiste is dat ze een minimum aantal van 430 tokens in hun bezit moeten hebben. Dat komt neer op 645.000 dollar met de huidige prijs van goud. Vervolgens kan je het goud ophalen in Zwitserland of je kan Tether vragen het goud te verkopen voor dollars.

De token lijkt niet gericht te zijn op de gemiddelde particuliere belegger. Je moet namelijk minimaal 50 tokens kopen. Met de huidige marktprijs komt dat neer op 75.000 dollar. Geen zin om een tweede hypotheek af te sluiten? Fracties van de munt worden in de toekomst aangeboden via Bitfinex.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.