Tether is de grootste scam ter wereld, erger dan FTX en Madoff, aldus Bons
Sinds het gesneden brood hebben analisten en investeerders al hun bedenkingen bij Tether. Justin Bons, oprichter van Cyber Capital, beweert zelfs dat Tether een grotere scam is dan FTX en de beruchte fraudeur Bernie Madoff.
Dit heeft alles te maken met het gebrek aan transparantie rond de reserves van maar liefst 118 miljard dollar die Tether zou bezitten. Alle beschuldigingen in dit artikel komen uit een lang relaas van Justin Bons op X.
Waar zijn de beloofde audits?
Tether zegt al sinds 2015 dat ze hun reserves zullen laten controleren door een onafhankelijke partij, maar dat is tot nu toe nooit gebeurd zegt Bons. In plaats daarvan blijven ze beloften doen zonder met harde bewijzen te komen.
Hierdoor vragen steeds meer mensen zich af of de munt eigenlijk wel gedekt is door echte reserves. In 2021 kreeg Tether zelfs een boete van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) omdat ze valse claims hadden gemaakt over hun reserves. Toch is er nog steeds geen duidelijke regelgeving rond het bedrijf.
Gebrek aan controle en dubieuze praktijken
Een groot probleem is dat Tether nog steeds geen volledige audit heeft laten uitvoeren, ondanks hun leidende positie in de cryptomarkt. In 2021 werkten ze wel samen met BDO om een zogenaamd “auditor’s report” te publiceren, maar volgens critici is dat iets anders dan een echte audit.
Daarnaast zijn er beschuldigingen dat Tether valse documenten zou hebben ingediend en verkeerde informatie verspreidt over de hoeveelheid activa die ze in reserve hebben.
Wat ook vragen oproept, is dat er geen duidelijke scheiding lijkt te zijn tussen de activa van Tether en die van hun klanten. Hierdoor kan het grote publiek niet zelf controleren of de claims van Tether kloppen. Nog verdachter werd het toen Tether in 2018 hun eerste auditor ontsloeg, met de reden dat die te kritisch was. Er zijn ook zorgen over de centralisatie van het bedrijf, omdat Tether Holdings maar twee bestuursleden heeft.
Is Tether een bedreiging voor de cryptomarkt?
De dominantie van USDT en hun enorme hoeveelheid activa zouden volgens critici kunnen leiden tot marktmanipulatie. Ook zou Tether zomaar nieuwe tokens kunnen uitgeven zonder te bewijzen dat er echte activa tegenover staan.
Bons waarschuwt ook voor een mogelijke ‘bankrun’, vergelijkbaar met wat er gebeurde bij Terra Luna. Als te veel mensen tegelijkertijd hun Tether willen omzetten in echte valuta, zou het hele systeem in elkaar kunnen storten.
Ook de connectie tussen Tether en Bitfinex roept vragen op. Beide bedrijven hebben dezelfde leiding, en Bitfinex had eerder al te maken met beschuldigingen van witwassen via hun voormalige bank, Crypto Capital.
Illegale activiteiten en schandalen
Volgens een rapport van blockchain-analysebedrijf Elliptic zou Tether in de afgelopen drie jaar betrokken zijn geweest bij miljarden aan illegale transacties, zoals sextortion en frauduleuze investeringspraktijken, beter bekend als ‘pig butchering scams’.
Bij deze oplichtingspraktijken is Tether vaak de favoriete munt van criminelen. De betrokkenheid van Tether bij deze schimmige zaken baart toezichthouders steeds meer zorgen.