Tether schikt met staat New York: boete van 18,5 miljoen dollar

Na 2,5 jaar rechtszaken en onzekerheid is er dan eindelijk duidelijkheid. Cryptobeurs Bitfinex en Tether hebben een schikking getroffen met de procureur-generaal van New York. De New Yorkse autoriteiten beweerden dat Tether een verkeerde voorstelling gaf van de mate waarin de stablecoin USDT wordt gedekt door fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar.

Boete, periodiek rapport en geen New York

Onderdeel van de schikking is dat Bitfinex en Tether een boete van 18,5 miljoen dollar moeten betalen aan de staat New York.

Ook is het de bedoeling dat Bitfinex en Tether periodiek een rapport uitbrengen over hun reserves. In dat rapport staat elke transactie tussen Bitfinex en Tether, inclusief de precieze samenstelling van de kasreserves. Deze rapporten moeten de komende twee jaar elk kwartaal worden ingediend.

Ten slotte mag Bitfinex en Tether geen klanten meer bedienen uit de staat New York. Daar is Letitia James, procureur-generaal van New York dan ook blij mee:

“We eindigen BitFinex en Tether’s virtuele valuta-handel in New York, nadat de bedrijven wereldwijd ongeveer 850 miljoen dollar aan verliezen hebben verdoezeld en de markt hebben misleid door te hoge reserves op te geven. Wie virtuele valuta verhandelt in New York kan onze wetten niet omzeilen, punt.”

Waar ging de rechtszaak ook alweer over?

USDT is een stablecoin, uitgegeven door Tether Limited. Een stablecoin is een munt met een waarde gekoppeld aan een fiat valuta. In het geval is 1 USDT altijd evenveel waard als 1 Amerikaanse dollar.

De claim van Tether Limited is dat alle USDT gedekt worden door hun reserves. Maar de procureur-generaal van New York vraagt zich af of dat ook zo is.

Tot aan maart 2019 stond op de website van Tether dat elke USDT wordt gedekt door een echte Amerikaanse dollar in hun reserves. Maar daarna werd die boodschap aangepast: ‘Every tether is always 100% backed by our reserves, which include traditional currency and cash equivalents and, from time to time, may include other assets and receivables from loans made by Tether to third parties, which may include affiliated entities (collectively, “reserves”).’

In totaal duurde de rechtszaak maar liefst 2,5 jaar, en deelde Tether naar eigen zeggen 2,5 miljoen pagina’s met informatie aan de procureur-generaal. Het bedrijf moet nu dus een boete betalen van 18,5 miljoen dollar. Maar in verhouding met Tether’s totale marktwaarde van 34 miljard dollar valt dat eigenlijk best wel mee.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • controleer je artikel even voor je het online zet. totale marktwaarde tether is eerder 34 Miljard ipv Miljoen.

    24 februari 2021