Geen nieuwe digitale euro’s meer van Tether door lastige EU-regelgeving
Tether stopt met het maken van digitale euro-tokens, oftewel Euro Tether (EURT). Het bedrijf wijst naar de steeds strengere regels in Europa als reden voor deze keuze.
Euro stablecoins
Stablecoins zoals EURT zijn cryptocurrency’s die gekoppeld zijn aan de waarde van een zogenaamde stabiele anker, zoals de euro of de dollar. Dit maakt ze minder volatiel dan bijvoorbeeld Bitcoin. Je kunt ze zien als een digitale versie van traditionele valuta, handig voor verschillende taken.
Maar Tether meldde gisteren dat er vanaf nu geen nieuwe EURT-munten meer worden gemaakt. Als je zulke tokens hebt, kun je ze nog tot 25 november 2025 inwisselen. Daarna is het klaar.
Waarom stopt Tether ermee?
Volgens Tether heeft deze beslissing alles te maken met de strengere regelgeving die de Europese Unie heeft ingevoerd. In 2023 kwam er een nieuwe wet, Markets in Crypto Assets (MiCA), die vooral de stablecoin-sector goed onder de loep neemt. Het doel? Meer controle en bescherming voor gebruikers, maar dat maakt het ook lastiger voor bedrijven zoals Tether om te opereren.
Tether schrijft in een verklaring dat ze alleen willen doorgaan in een “risico-averse omgeving” die zowel innovatie stimuleert als gebruikers zekerheid geeft. Dat betekent dat ze voorlopig hun focus verleggen naar andere projecten.
Kleine speler in euro’s
Het stoppen met EURT is misschien niet zo’n grote klap als het lijkt. De euro-stablecoin van Tether wordt relatief weinig gebruikt: er werd de afgelopen 24 uur maar iets meer dan 2 miljoen dollar mee verhandeld.
Ter vergelijking: de dollarvariant, USDT, is veruit de populairste stablecoin ter wereld, met een dagomzet van maar liefst 83,7 miljard dollar.
Maar volgens CEO Paolo Ardoino was het geen makkelijke beslissing. Toch ziet hij genoeg kansen in andere richtingen.
Tether blijft zich indirect wel bezig houden met de euro, zoals het steunen van het Nederlandse Quantoz Payments. Dit bedrijf lanceerde onlangs nieuwe stablecoins die wél voldoen aan de Europese regels.