Tether wil minder schulden van bedrijven aanhouden omwille stabiliteit USDT

Het hele idee van stablecoins is dat deze evenveel waard zijn als een dollar. Jarenlang hield stablecoin-uitgever Tether vol dat voor elk van zijn uitgegeven USDT een Amerikaanse dollar in kas was, om zo de waardekoppeling te garanderen. 

Verplichte inzage

Tot 2019, toen kwamen Tether en zusterbedrijf Bitfinex in de problemen. Dat jaar onderzocht de procureur-generaal van New York het bedrijf omdat 850 miljoen dollar aan fondsen van Tether en Bitfinex vermengd zouden zijn. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Tether verplicht gesteld werd om elk kwartaal inzicht te geven in hun financiën, en dat Tether 18,5 miljoen dollar moest betalen om te schikken.

Wat heb je aan dollars in kas?

Om de publieke opinie te beïnvloeden, beweerde Tether in januari 2019 nog dat contanten 100% van zijn reserves uitmaakten. Maar een stapel contant geld is niet erg logisch voor bedrijven omdat het dan gewoon dood geld is, waar je eigenlijk ook andere winstgevende activiteiten mee kan ondernemen. Bitfinex daarentegen, die kon dat geld maar al te goed gebruiken op dat moment. Begin 2019 was namelijk een heuse bearmarkt gaande.

In februari 2019 werkte Tether zijn website bij: “Elke munt wordt altijd 100% gedekt door onze reserves, waaronder traditionele valuta en kasequivalenten en, van tijd tot tijd, andere activa en vorderingen uit leningen die door Tether aan derden zijn verstrekt. partijen, waaronder mogelijk gelieerde entiteiten.”

Ongedekte schuld verminderen

In het eerste verplichte kwartaalijkse rapport staat dat de reserves van Tether niet alleen uit contant geld bestaan, maar ook crypto, obligaties, kasequivalenten en schuldpapier (ongedekte schuld uitgegeven door bedrijven). Logischerwijs zorgde dit voor onrust omdat de markt, ook regelgevers konden er niet op vertrouwen dat de stablecoin stabiel is, vooral omdat het bedrijf niets deelde over vermeende schulden. 

Maar Tether CTO Paolo Ardoino vertelde gisteren aan CNBC dat het bedrijf het schuldpapier in zijn reserves zal blijven verminderen.

Afname schuldpapier zichtbaar

Op 30 september 2021 deelde Tether middels hun eigen rapportage dat ze toen voor 30,6 miljard dollar aan schuldpapieren hadden. Dit bedrag is ongeveer 44% van de totale reserves van 69,2 miljard dollar. Maar in het opvolgende rapport van 31 december 2021 valt te lezen dat ze aan het minderen zijn.

In december bestonden de reserves van het bedrijf voor 30% uit schuldpapier en depositocertficaten. Dit had een waarde van 24,2 miljard dollar. Nog steeds veel natuurlijk, maar wel minder dan gemeld in het voorgaande rapport. 

Niet genoeg dollars

In datzelfde rapport staat ook dat 4,2 miljard dollar van Tether’s 78,7 miljard dollars aan reserves in werkelijke Amerikaanse dollars aangehouden. Volgens CoinMarketCap heeft Tether momenteel een circulerend aanbod van 82,6 miljard USDT.

Dat bleek niet genoeg, want de maand daarvoor kreeg Tether nog een boete van 41 miljoen dollar omdat ze niet aan hun dollarverplichtingen konden voldoen.

Volgens verschillende politici en bankiers is de stablecoin-industrie een systeemrisico. Hun redenatie is dat als gebruikers het vertrouwen verliezen in stablecoins en deze allemaal tegelijkertijd worden gedumpt, er niet genoeg dollars zijn om ze uit te betalen. Dit kan een klap voor het hele financiële systeem tot gevolg hebben.

Politieke druk

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, legde in juli 2021 voor het Congres uit waarom een ​​stablecoin, die een groot deel van zijn reserves in schuldpapieren aanhoudt, potentieel problematisch was: 

“Schuldpapieren zijn kortlopende overnight-verplichtingen van bedrijven, en meestal zijn ze investment grade, meestal zijn ze zeer liquide, meestal is het allemaal goed. Maar dat was niet het geval tijdens de financiële crises van de 21e eeuw, toen de markt instortte. En dat is wanneer mensen hun geld willen hebben.”

De oplossing van Powell is om stablecoins op dezelfde manier te reguleren als geldmarktfondsen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.